Активни потребители: 85% от сирената са с повишено съдържание на вода
/ брой: 229
"Има ясно изразена тенденция за увеличение на водното съдържание на сирената у нас, защото ако през 2020 г. завишено количество вода е имало в 78%, сега то се отчита в 85% от предлаганото на пазара сирене, като дори при скъпите млечни продукти се забелязва тази мода. Наднорменото съдържание на вода в даден продукт е причина за развитието на микроорганизми и когато ние не сме осведомени, това може да рефлектира негативно върху здравето на хората", заяви Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".
Според него, ако се следва традиционната рецепта за направата на сирене, много трудно ще се получи водно съдържание над 60%. Има два начина, за да се постигне по-високо водно съдържание. Единият е ако продуктът не е достатъчно узрял, защото сиренето не може да се направи за един ден, има технология, която изисква определен период на зреене. По чисто икономически подбуди обаче е по-изгодно вместо 1 месец зреене сиренето да отиде на пазара още след първата седмица. Тогава може и да има по-високо водно съдържание. Вторият начин е чрез добавки, които съдържат вода. "Те са много трудни за улавяне и за доказване, ние затова и тестваме косвения индикатор, който е водата. Тя трябва да се задържи по някакъв начин в сиренето, следователно има и такива добавки. Фактът, че те не са оповестени и ние не знаем какви са тези добавки, е първата индикация за опасност", поясни Николов. През 2005 г., когато беше първият тест на сирене, нямаше нито едно сирене с високо количество вода, допълни той. Има сирена, които са обозначени с БДС и при тях самата процедура на производство и контрол е малко по-сериозна и на тях може да се има повече доверие. Със сигурност сирене под 15-16 лв. за кг няма как да бъде качествено, обясни още Богомил Николов.
В същото време от БИЛЛА Бългapия обявиха, че спира от продажба насипно бяло саламурено сирене, попаднало в "черния списък" на Асоциация "Aктивни пoтpeбитeли".
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.