25 Септември 2020петък17:23 ч.

ПАРДОН

Актуализиране на фамилията

/ брой: 13

автор:Денчо Владимиров

visibility 1218

Странни неща стават в тази държава! Минавам онзиден край съда и виждам опашка. Питам за какво е и ми се отговаря:
- Актуализиране на фамилии...
- Как така?- втрещявам се аз.
През прехода наистина някои хора си  преиначиха имената, Сталинка стана Кристалинка, Ленин стана Eленин, Долорес стана Дора, Юрий стана Гюро, ама чак фамилия да си сменяш, видя ми се много крайно.
- Така е, братче, но като се налага...- каза ми побелял мъж и ми посочи пример.-   На съседа някога в паспортната служба му объркали фамилията, вместо Георгиевски, го писали Герберски. И животът му се промени. Издигна се, кой знае къде е вече из министерствата или посолствата. Жена му, Станка Герберска, също. Дъщеря им завърши за учителка и още на втория месец с тази фамилия Герберска стана директорка. Сега я гласели май за министерството... Синът му стана пък шеф на банката, а започна там като охранител. Внучката им от Гергана направо се прекръсти на Гербана. Та и аз реших да актуализирам фамилията си - вместо Гърбов ще се казвам Гербов. Ще ме оставят на мира най-после данъчните, проверяват ме на три дни...
- Ами тия другите тук и те ли са за това наредени? Ей, онзи го познавам, ами че той е арменец?
- Да, но и той е решил да актуализира фамилията си на Герберян. Онзи, другият до него, е турчин. Но какво да прави човекът и той бизнес върти в България, чака поръчки. Щял да се казва вече Гербероглу. До него пък е румънец - щял да се актуализира на Гербереску. Зад него пък е грък - върти търговия с узо и портокали. Той пък ще се актуализира на Герборакис , Омир Герборакис. Най-отзад онзи, който сега се нареди на опашката, е грузинец. И той върти бизнес в България, ама се оплакваше, че му е писнало да бута на всяка крачка рушвет и затова и той ще актуализира фамилията си на Герборидзе, нещо такова... 
- Стоп!- казах аз втрещен. - Ами че тук виждам и един скандинавец, бизнесмен, даваха го по телевизията. И той ли ще си  актуализира фамилията?
- Да, щял да се актуализира на Герберсон!
И тук се събудих.
Защото всичко това може да се случи само насън. Засега. За в бъдеще, при това проточило се дълго управление на ГЕРБ, не се знае. 

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ