07 Април 2020вторник11:21 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Мрежата

Алкохол на един клик разстояние

В Русия постепенно пада забраната за продажба на спиртни напитки в интернет

/ брой: 159

автор:Евгени Гаврилов

visibility 587

От следващата година се очаква в Русия легално да се купува алкохол през интернет. За новостите, свързани с алкохолния пазар, официално съобщи руското министерство на финансите, което планира в началото да облекчи режима само за пенливите вина със защитени географски имена за произход. От 2021 г. обаче ведомството се кани да отмени забраната за продажби в интернет и на бирата и на виното. Целта е да се намали административната тежест върху алкохолния бизнес, твърдят от руското министерство на финансите. За руснаците покупката на спиртни напитки чрез интернет ще се различава малко от обичайния онлайн шопинг. Заплащането на стоката ще става при нейното получаване след проверка на личните документи. От своя страна компаниите, търгуващи в мрежата с алкохол, са длъжни да подадат заявление за включването им в специален регистър, който ще бъде поддържан от "Росалкохолрегулиране" и да се регистрират в домейн зоната egais.ru.

Легализирането на онлайн търговията на спиртни напитки ще намали контрабандата, уверен е ръководителят на Центъра за изследване на федералния и регионалния пазар на алкохол (ЦИФРРА) Вадим Дробиз. По неговите думи в онлайн пространството се продава 80% от нелегалния спирт, което може да доведе до масови отравяния. Така от фалшификатите могат да пострадат и благоразумните граждани, които купуват по интернет скъп вносен алкохол. Новите мерки позволяват да намалеят случаите на отравяне и сивият сектор да бъде изкаран на светло, твърди още Дробиз.

Електронната продажба на спиртни напитки бе забранена още през 2007 г. Притеснявайки се от липсата на регулация на онлайн пространството и увеличаването на фалшификатите, властите в Русия решиха да оставят продажбата на алкохол само в офлайн точките, т.е. в магазините. Оттогава да се поръчва алкохол в интернет с официална поръчка беше невъзможно, но продавачите бързо намериха изход от новата ситуация. 

Алкохолни напитки вече можеха да се поръчват като подаръци, които са в рамките на определена цена. Освен това те могат да съпровождат поръчката на тютюневи изделия и аксесоарите за тях. Тези методи станаха особено популярни сред руснаците, защото, ако поръчката е направена по тъмно, търговците се застраховат и от наказания заради продажбата на алкохол през нощта. Като равносметка през 2017 г. онлайн продажбите на твърд алкохол в Русия са се увеличили с 42 на сто. По данни на Асоциацията на компаниите за интернет търговия тогава руските потребители са купили в мрежата 1,4 млн. литра алкохол. Най-често те са купували уиски и коняк (38%), водка, текила и ракия (31%), вина и шампанизирани напитки (22%). Впечатляващ е фактът, че основни клиенти са жените, които поръчват алкохол за своите ръководители. Независимо от огромния ръст на продажбите в този сегмент поръчките напълно влизат в сивия сектор, казва президентът на Асоциацията на компаниите за интернет търговия Артьом Соколов. Според него всеки месец те регистрират над 300 въпроса на потребители по темата за търговията с алкохол в мрежата.

"До 90% от сенчестия пазар ще мине в полето на легалния бизнес, ако се приемат предложенията на министерството на финансите. Сега пазарът на нелегалните продажби се изчислява от 1,7 до 10 млрд. рубли. При това 70% от продажбите се падат на твърдия алкохол, а само 30% на нискоалкохолните напитки, пояснява Соколов. Според него, ако на добросъвестните търговци се разреши бизнесът в интернет, алкохолът, продаван там, може да поевтинее заради голямата конкуренция и възможността за сравняване на цените.

Впрочем последните статистически данни в Русия сочат, че делът на руснаците, които не употребяват алкохол, намалява. За последните пет години той е паднал от 40 на 33 на сто. По оценки на ЦИФРРА през миналата година на всеки руснак се падат 14,3 л консумация на алкохол, което е с 8% повече от изпитото през 2017 г. При това повече от консумирания алкохол се пада на Ненецкия автономен окръг, Сахалинска, Магаданска и Московска област, а също така и на Карелия. За най-трезви бяха признати републиките от Северен Кавказ - Чечня, Ингушетия и Дагестан. Анализатори на алкохолния пазар в Русия свързват негативните тенденции там със замразяването на акцизите през последните две години. Сега акцизът е едва 9% от цената на литър алкохол в Русия. А значителна част от изпитото по традиция се пада на водката, което се отразява негативно върху здравето на руснаците. Всъщност падането на забраната за търговия в мрежата едва ли ще доведе до масова алкохолизация на населението. В началото там ще се продават вино и нискоалкохолни напитки. По същество това е един малък сегмент от пазара. При това трябва да се отчита, че за доставката на алкохол ще трябва да се плаща същата цена все едно си го купил от магазина, обобщава Вадим Дробиз.

Отбелязваме Световния ден на здравето

автор:Дума

visibility 63

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 462

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 240

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 324

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 205

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 434

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1149

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ