14 Август 2022неделя09:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Америка създава опасен хаос

"Ураганът на разгневените милиони" заплашва да обхване целия свят

/ брой: 120

автор:Тодор Андреев

visibility 2945

Изглежда за политическата буря в Африка и Близкия изток ще излезе виновен вакуумът, образуван поради отсътствието на системен подход към развитието на този регион и разпалващото се съперничество на развитите страни при запълването му с нефто-газо-боксито-златодобиване. Тук с бързи темпове прониква Китай. Осъзнали опасността от изолация, президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама през лятото на 2009 г.  предприеха турнета в Черния континент, за да наложат нови ориентири. Африка и Близкият изток се променят и това е историческа неизбежност. Но векторът на промените засега е неясен.
Русия преследва разширяване на икономическото си присъствие. Обама мисли как без нов Ирак и Афганистан да получи гарантиран достъп до тукашните богатства, които ще укрепят световната хегемония на САЩ, сериозно разклатена от скока на Китай. Само в Източна Либия, Ангола и Нигерия Пекин е направил мащабни инвестиции и се надява да задоволи значително енергийните си нужди. В свой доклад Международният валутен фонд твърди, че "епохата на Америка" е завършила, в продължение само на пет години китайската икономика ще изпревари американската и тогава Америка ще се превърне във втората голяма икономика в света, а не първата. Това твърдение кореспондира с публикувания през през 1998 г. документ "Project for the new American century", в който се съобщаваше, че през 2017 г. Китай ще стане най-голямата опасност за САЩ.
С голяма доза сигурност може да се твърди, че тъкмо по тези причини Америка предприема поетапно сериозни мерки да не позволи това да се случи.

САЩ не искат да загубят Черния континент

За да не загубят Черния континент, изтласквани от Китай, американците възприеха лостовете на пряк военен натиск. За тази цел в края на 2008 г. те създадоха специалното африканско командване AFRICOM със "зона за отговорност", включваща територията на 53 държави.
Няма съмнение, че с военното активизиране в Африка САЩ имат за цел не само да контролират ресурсите на Черния континент, но и да наблюдават обстановката в Евразия и басейните на Атлантическия и Индийския океан.
Американците предложиха на Кадафи да се присъедини към обединеното командване на въоръжените сили на САЩ в зоната на Африка. Той беше важен с контрола на част от средиземноморското крайбрежие и с влиянието си в Черния континент. Но Кадафи отказа, като заяви, че това е акт на империализъм и опит на американците да купят цяла Африка. За което и трябваше да бъде наказан.
Плановете на американците за пряко въздействие върху страните от Северна Африка и Близкия изток са известни отдавна. Още на 2 март 2007 г. в свое итервю генерал Уесли Кларк съобщи, че в продължение на 5 години американското правителство планира да нападне 7 страни: Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Иран. И добави, че "истината за Средния изток се състои в това, че ако нямаше нефт, никой не би помислил да нахлува там".
В един момент по предварителен сигнал събитията започнаха да се развиват.

Как се прави революция

С помощта на интернетните мрежи, омотали планетата, в началото на 2011 г. бе взривен арабският свят. В епицентъра на взрива се оказаха три северноафрикански страни: Тунис, Египет и Либия. Много трудно е да се повярва в това, че народите на тези държави самостоятелно и за толкова кратко време се събраха и решиха да смъкнат диктаторите в своите страни. Още повече, че в Либия е нямало революционна ситуация. Политолози и информацията от сайта на Уйкилийкс подсказват, че главен претендент за ролята на отговорен за парада на революциите са Съединените щати. В потвържедние на това британският вестник "Гардиън" обяви, че в САЩ се реализира програма за информационно въздействие върху проблемни региони с използването на социалните мрежи Twitter и Facebook, чийто център за управление се намира във военновъздушината база на САЩ "Макдил" в щата Флорида. Там работят 50 оператори, всеки от които ръководи поне 10 "агенти под влияние" от различни страни. Води се информационна война по всички правила на политическата технология за разрушаване на държавите.
И ако в Тунис и Египет тези технологии бяха още недостатъчно усъвършенствани, то в Либия и Сирия се провежда "генералната проверка" на пълния сценарий на информационно-мрежовото цунами, което тепърва ще се разпалва и ще вилнее с небивала сила в света. В нея активно са включени средствата за масова информация, чрез които се изпълнява програмата за тотална дезинформация за събитията по точния сценарий, написан от авторите на политическия спектакъл.
Управляващите сървъри на глобалните електронни мрежи Facebook, Twitter, Hotmail, Yahoo и Gmail се намират в САЩ и се контролират от американските специални служби, които имат достъп до цялата циркулираща в тях информация. Това позволява да се разпращат съобщения на отрано подбраната "клиентела" - чрез агенти за влияние в страните на арабския Изток, които по сигнал събират в необходимото време и място критична маса от хора. А службите за сигурност на държавите се оказват безсилни да противостоят на новите форми на организиран протест.
Съществува версия, според която агентите  на американските специални служби, сдобили се с информация за авоарите на шефовете на службите за сигурност на държавата, подложена на "революционен натиск", ги предупреждават, че ще разпространят неудобната информация, ако не пасуват в дадения момент. Развихрило се на воля лавинообразното неуправляемо движение на "революцията" подобно на горски пожар, предизвиква планираното отрано тържествуване на хаоса по улиците и площадите на арабските градове. Социалната маса до голяма степен без ясни нравствени понятия и политическа ориентировка, неизбежно превърнала се в марионетна субстанция, попаднала под въздействието на нагнетяваната масова психоза, "преките" репортажи, снети неизвестно от кого и къде, измислени съобщения за многочислени жертви, уж завзети градове, специално режисирана безразборна стрелба пред камери, слухове и прочее изяви на виртуалната война. Скалъпената "подходяща" информация се монтира в компютрите и се изхвърля в информационното пространство, за да се обосноват необходимите планирани отрано санкции на ООН и интервенции на НАТО.
Така днес се реализира информационно-мрежовата стратегия на "управляемия хаос", която преследва само едно: запазване на американската хегемония в света.

Мишените са Европа и Китай

Главната задача на изпълняваната по предварителен план преднамерена хаотизация в Северна Африка и Близкия изток е да се нанесе удар върху двама състезатели в надпреварата за световно лидерство - Европа и Китай. Едновременно с това Вашингтон се стреми да лиши Русия от военноморската й база в Сирия и по този начин да не й позволи да присъства в Средиземно море. А и да загуби 4 млрд. долара от оръжейна сделка с Либия.
Западоидите, както ги нарича Александър Зиновиев, за разлика от всички други хора на земята, се мислят за феноменално най-умни "свърхчовеци", но "всемогъщи" те могат с неразумни действия да унищожат света, без да им мигне окото. Стига да преценят, че това е изгодно за тях. Военната операция на Запада в Либия, изродила се в сюрреалистичен абсурд, показа на света какво представлява НАТО.
Американците изпълниха "програма минимум" - с крилатите си ракети попиляха либийската противовъздушна отбрана и спряха да воюват, предоставяйки това право на европейците, които, воювайки в чисто полигонни условия, не могат дори да осигурят настъплението на отрядите на въстаниците.
Резултатите от въздушните нападение на натовци предизвикват комично впечатление - съобщенията, че са унищожени няколко танка, са смехотворни защото дори по времето на Втората световна война ефективността на авиацията е била много по-висока. Естествено операцията навлиза в задънена улица.
А американците, изтегляйки се от войната, показаха своята пълна военна несъстоятелност. Шефът на Пентагона Роберт Гейтс откровено заяви, че за страната му е чисто безумие да се намесва едновременно в трета война в ислямския свят. Нито един американски войник няма да стъпи на либийска земя, отсече той.

Силата на обратния удар

С поведението си днес САЩ наподобяват Римската империя по времето на Траян, когато римляните започват да строят валове и преминават към стратегически обрат в експанзията? След като хлътнаха в Афганистан и Ирак, американците все повече усещат действието на откатната енергия, на енергията на съпротивата, на обратния удар. Те имат колосална армия, но нямат достатъчно военнополитическа енергия, за да се впуснат стремително в процесите, предизвикани и с тяхно активно участие в Северна Африка и Югозападна Азия, райони, възприемани като Близък изток - Тунис, Египет, Йордания, Бахреин, Йемен, Сирия, Либия. И постепенно разбират, че може да им се наложи да последват примера на римските легиони и да се оттеглят от Близкия изток. Но едва ли имат намерението да го оставят под контрола на европейците, руснаците, китайците или индийците. Най-вероятно ще направят всичко възможно максимално да продължат хаотизирането на целия регион, да го направят неуправляем. И то с изключителната помощ на ислямистите, на известните "Братя мюсюлмани", които действат предимно в Египет и в Тунис.
Със сигурност те ще преместят фокуса на властта от политикита към религията. И това ще означава изостряне на дестабилизацията, хаотизацията, която ще създава проблеми изключително за Евросъюза, Русия, Китай и, разбира се, Индия, но не и за САЩ. В Европа ще нахлуят бежанци откъде ли не. А това ще усили хаоса и ще ускори разпадането на Евросъюза. Според историка Андрей Фурсов, член на Международната академия на  науките, грамотните политици във Франция и Германия ще направят правилни изводи на основата на дяснорадикалната стратегия и ще изведат държавите си от Евросъюза. Щом това стане, Европейският съюз ще се разпадне. И това ще бъде решение на проблема на САЩ, но в краткосрочна перспектива, защото към германо-френския съюз може да се присъедини Русия, което ще създаде нови проблеми за Вашингтон.

Господарите на днешните "демократи"

Странно е как Франция и Англия не се досещат, че включването им в конфликта и предаването на командването в ръцете на НАТО окончателно ще срине отношенията между ислямската цивилизация и Европа, което ще се отрази негативно върху икономическите позиции на Евросъюза, който е зависим от близкоизточните енергоресурси. Но това  се прави специално от САЩ, с което се цели страните от Евросъюза отново да се нуждаят от политическата или дори военната им помощ.
Днешните "демократи", пишат журналисти във в. "Завтра", имат един и същи господар: транснационалните (предимно американските) финансови монополи, търговци на пари. Именно те в резултат на Първата световна война разрушиха три монархични империи: Германската, Руската и Австро-Унгарската. Именно те в резултат на Втората световна война разрушиха две колониални империи: френската и британската. Именно те в резултат на Третата световна "студена" война разрушиха една партийна империя: Съветския съюз. Именно те сега последователно създават световен "електронен концлагер", където практически цялото човечество трябва да се превърне в безправни затворници, а самите те, под фирмата "световно правителство" - в безусловни господари на света.
Ураганът от масови вълнения в арабския свят не утихва. "Революционното цунами" изхвърля от палубата един след друг фараоните. "Великият арабски метеж" заплашва да прерасне в продължителни граждански войни. "Хуманитарната операция" в Либия буксува. Загива мирен, невинен народ. Никой не знае как ще "замръкне"  "Изгряващата Одисея". Най-вероятно това няма да бъде по-различно от познатите ни антитерористични "операции на възмездието" като "Пустинна буря" в Кувейт, "Шокът" в Ирак, "Стоманеният дъжд" в Ливан, "Лятото олово" в сектора Газа. Подобно "мироопазване" не води до нищо добро нито за либийците, нито за арабите, нито за европейците. Но стартът е даден и Обама сега се опитва да ръководи събитията с наследената от Буш военна стратегия "Управляем хаос", която разпалва "урагана на разгневените милиони" и заплашва да обхване света.
Сигурно е прав професорът от Калифорнийския държавен университет и Американския вонен университет Роберт Дж. Банкер, който заявява категорично, че днес човечеството преживява епохата на прехода от стабилност към хаос, която заплашва с разрушаване цялостната система на независимите нации-държави. Цялата система на международни отношения може да се разпадне пред лицето на нови опасности и предизвикателства, на които тя не е готова да се противопостави.


Революцията не донесе по-добър живот нито на тунизийците, нито на египтяните, още по-малко на либийците
Снимка БГНЕС

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ