17 Септември 2021петък07:49 ч.

Аню Разрушителя

/ брой: 181

автор:Васил Попов

visibility 1576

Има един клас бойни кораби, наречени дестроер (англ.), демек разрушител. Каквото срещне, каквото добара, прави го на талаш. Това са големи кораби от клас ескадрен миноносец. И България имаше такъв навремето, казваше се "Георги Димитров" - много по-мощен от днешните белгийски бракувани фрегати. Но не за бойния флот ни е думата днес. А за министрите на отбраната през последите 20 години. С малки изключения, всички се проявиха като разрушители. Не на нещо, на армията, на отбранителната способност на страната. Рушат, рушат, сякаш това им е призванието, сякаш това им е длъжността. Сегашният разрушител е Аню Ангелов. Той като че ли е с най-мощно въоръжение от всички предишни есминци на министерския стол.
Сега Аню е решил да разруши военното разузнаване. Оставяме настрана намерението му да съкращава армията още и да я сведе до един боен батальон, който да изпраща наляво-надясно по света в името на уж някакви наши национални интереси. Преди това обаче ще смаже военното разузнаване, т.нар. служба "Военна информация". Нека да припомним на читателя, че през годините това беше РУ-МНО, РУ-ГЩ, т.е. Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана и на Генералния щаб. Тази служба винаги е била най-добрият и най-точният събирач на военна, политическа, икономическа, научна и пр. информация. Министри по време на т.нар. демократични промени се опитаха, но не успяха да затрият, да убият тази служба. Само един пример. Когато бившето Първо Главно управление на КДС, наречено Национална разузнавателна служба, беше смазано и почти затрито, тогавашният външен министър Надежда Михайлова преди посещение в чужда страна и преди посрещане на свои чуждестранни колеги получаваше информация от военното разузнаване. Нейни са думите: "Момчета, вие ме спасявате!".
Защо Аню Разрушителя завърза спор с върховния главнокомандващ - държавния глава Георги Първанов, за назначаването на нов шеф на военното разузнаване? Сигурно не заради персоната или специалиста, който да оглави разузнаването. Винаги може да се намери приемлива за всички кандидатура. Тук обаче се запънахме. Президентът не е сългасен, Аню не отстъпва. Най-близко до ума е, че военният министър изпълнява поръчка на своя шеф - премиера Б. Б. Не че има война между институциите, не че някой се опитва да я прикрива, не че ние не я виждаме. Случаят с шефа на военното разузнаване е поредната пръчка барут в огнището на тази война.
Вече е ясно, че нямаме собствена отбранителна система. Вече е ясно, че нямаме армия. Тогава за какво ни е военно разузнаване? Ще излезе така, че Аню Разрушителя върши логичното, а ние просто не го разбираме. И все пак една препоръка от нас: като бъде утрепана разузнавателната служба на военното министерство, като бъде ликвидирана и армията докрай, все пак Аню нека си остави нещо, каквото и да е, с каска и с мирис на партенка, за да има какво да доутрепе и наследникът му. Хайде да се хванем на бас, че до няколко години няма да има и военно министерство!
 

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ