02 Юни 2024неделя01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Аперитив от мляко

/ брой: 232

автор:Петра Ташева

visibility 1668

Наскоро гледах телевизионен репортаж за наш фермер, който отглежда крави високо горе в Средна гора. Някой му казал, че може да се произвежда алкохолно питие от мляко. Изобретателният фермер дълго се трудил и накрая успял. От прясно издоено мляко с добавка на малко захар и мравчена киселина чрез двойно преваряване в казана за варене на ракия добил 40-градусово питие. Прозрачно, пивко, меко, без мирис и цвят и не съдържало никакъв метилов алкохол. Фермерът го нарича "млечно уиски" и има желание да го патентова. Нали знаете: "Беден човек - жив дявол!" Йордан Радичков казваше, че "от зор човек и птичка става".
Заглождиха ме обаче едни въпроси. У нас селското стопанство и животновъдството вече едва креят. Ядем почти всичко вносно - дори лук, чесън, картофи. А в близкия до нас зеленчуков магазин се продаваха в найлонови пликчета коприва и рукола от Гърция! За млякото и млечните произведения да не говорим! Отдавна забравихме вкуса на истинското кисело мляко, на сиренето и на кашкавала, които сега без вкус гонят баснословни цени! И месото, и пилетата приличат на пластмаса. Ще станем скоро съвсем "пластмасови".
 Нашите фермери протестират заради ниските изкупни цени на месото, на млякото. Не получават навреме и достатъчно субсидии за фермите си. Животните искат храна, те не могат да им я осигурят и са принудени да ги ликвидират. А какво гъсто и вкусно е млякото от кравите, отглеждани в нашите планини! Развъдиха си сега кози - те са по-леки за отглеждане. Казват, че когато у един народ се размножат стадата от кози, това е сигурният признак, че този народ е БЕДЕН.
Ако нашият изобретател патентова алкохолното си млечно питие, разбира се, че повечето фермери ще предпочитат да правят от млякото "уиски", защото ще е по-доходно, няма да го дават за жълти стотинки. А обикновените хора ще си пасат гръцка и италианска салата, ще готвят гръцка коприва с китайски лук и виетнамски чесън! Да ни е сладко!
 
 

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 818

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 771

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 975

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 769

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 791

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 770

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ