Ароматът на изпечен хляб прави хората по-отзивчиви
/ брой: 255
Френски психолози установиха, че ароматите на прясно изпечен хляб, торта и сладкиши не само стимулират апетита ни, но и правят хората по-отзивчиви. Купувачите е по-вероятно да известят минувач, който е изпуснал нещо, ако по това време минават близо до пекарна, открили учените от университета в Южен Бретан, цитирани от британския в. "Дейли Експрес". За целите на изследването си те събрали по 8 мъже и жени и им казали да застанат пред фурна или пред бутик. След това те били помолени да пресрещнат минаващ купувач и случайно да изпуснат носна кърпичка, пакетче салфетки или ръкавица. За да са сигурни в резултатите, експериментът бил повторен 400 пъти. Учените установили, че когато предметите били изпускани пред фурна, 77% от минувачите се спускали да ги вземат. Пред бутика обаче само 52 на сто си направили този труд.
Изследователите стигнали до извода, че изкусителният мирис на храна повишава алтруизма при повечето хора. Изследването им е публикувано във в. "The Journal of Social Psychology".