05 Август 2021четвъртък23:35 ч.

Атракцията на Копенхаген

"Свободния град" Кристияния започва като социален експеримент, а днес е една от забележителностите на датската столица

/ брой: 126

автор:Савена Злъчкин

visibility 3410

Разположен във вътрешността на спокойния квартал на датската столица Кристианшавн, определената като свободна зона Кристияния е място, където живеят хора, мечтаещи за по-различен социален ред. Първопроходците не са били просто мечтатели или хора, които само си говорят. Казали и го направили. Освен че живеят тук от началото на 70-те години на миналия век, тук днес живеят и техните деца, а този "град в града" отдавна привлича хиляди туристи. Обиколни турове обаче се допускат в малки групи, за да не се нарушава ритъмът на живот на местните граждани. Те от своя страна твърде често и до ден-днешен попадат под гнева на общинари и управляващи. Уникалният град на площ от 0,34 кв. км, обявил се по статут като анархистична общност, обаче успява да държи позиции. Поне засега.
Посрещат ви цивилни сгради с нашарени стени - по фасадите им греят дъги или се кипрят марихуанени градини и един отличаващ се графичен мотив от три жълти кръга на червен фон - знамето на Кристияния. Вратата на легендарния "свободен град".
Кристияния започва като социален експеримент в бурните дни на 70-те по време на младежките вълнения. През 1971 г. група млади идеалисти се нанасят в сградите на изоставените казарми на квартала Кристианшавн с идеята да основат радикално ново общество. Тук можели да практикуват свободната любов, да експериментират с наркотици и алтернативен лайфстайл далеч от веригите на конвенционалното общество. Датското правителство, в унисон с тежненията на времето, позволило на новосформирания, провъзгласил се за автономен квартал, да остане, където е и нарекло това "социален експеримент", където "да се наблюдават нови форми на комунално съществуване". Този рядък експеримент съществува и до ден-днешен. 
Въпреки че конфликти с местните власти не липсват, а голяма част от населението на страната не одобрява съществуването на Кристияния, тя процъфтява, а в нея жителите й се чувстват щастливи. Тя се е превърнала и в туристическа атракция за онези, желаещи да видят нещо необикновено, докато се запознават с Копенхаген.
Може би най-известната част от тази уникална туристическа дестинация е улицата с недотам добра слава - "Пушър стрийт". Тук снимките са забранени, затова и повечето кадри са от страничните части на града. Навремето на "Пушър стрийт" са се продавали хашиш и марихуана в специални будки. Всъщност навремето самото правителство е толерирало тяхната свободна продажба, за да донесе мястото лоша слава сред останалата част на населението на Копенхаген. Но жителите на града удържали на провокацията и наложили свой ред: никакви твърди наркотици! Това, че могат да пушат трева, без да бъдат преследвани от закона, вероятно е привлякло и голяма част от туристите. Но Кристияния далеч не е само това. Разположена на края на Кристианшавн, квартал, основан от датския крал Кристиян IV през XVII век, градът предлага уникални архитектурни хрумвания. Тук има места, където се правят алтернативни концерти като клуба "Мюзик флий". Има приятни местенца за похапване, пълно е с магазинчета, които продават от сувенирни тишърти до биохрани и занаятчийски произведения. По Коледа тук се прави алтернативен коледен базар, където могат да се намерят оригинални алтернативни подаръци или просто човек да се порадва на необичайната атмосфера.
Ведрото анархистично настроение оставя у всеки посетител незабравим спомен. И все пак от 2001 г. насам бъдещето на свободния град е сериозно поставено под въпрос и е обект на постоянни "заяждания" от страна на властите. Заради плановете да се "нормализира" територията на бившите казарми тук вече (от 2004 г.) не се продава открито марихуана. Ресторантите, баровете и магазинчетата все още съществуват под същата бохемска атмосфера, но вече има явно полицейско присъствие и голяма част от онзи дух, който прави Кристияния известна, като че ли вече се е изпарил. Кристияния е уникален европейски експеримент, който въпреки настроенията е все още жив заради революционния дух на шепа млади хора и огромния труд, който те полагат. И докато все още съществува, определено си заслужава човек да я посети.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 120

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 129

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 138

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 303

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ