21 Октомври 2019понеделник17:40 ч.

Атракцията на Копенхаген

"Свободния град" Кристияния започва като социален експеримент, а днес е една от забележителностите на датската столица

/ брой: 126

автор:Савена Злъчкин

visibility 2749

Разположен във вътрешността на спокойния квартал на датската столица Кристианшавн, определената като свободна зона Кристияния е място, където живеят хора, мечтаещи за по-различен социален ред. Първопроходците не са били просто мечтатели или хора, които само си говорят. Казали и го направили. Освен че живеят тук от началото на 70-те години на миналия век, тук днес живеят и техните деца, а този "град в града" отдавна привлича хиляди туристи. Обиколни турове обаче се допускат в малки групи, за да не се нарушава ритъмът на живот на местните граждани. Те от своя страна твърде често и до ден-днешен попадат под гнева на общинари и управляващи. Уникалният град на площ от 0,34 кв. км, обявил се по статут като анархистична общност, обаче успява да държи позиции. Поне засега.
Посрещат ви цивилни сгради с нашарени стени - по фасадите им греят дъги или се кипрят марихуанени градини и един отличаващ се графичен мотив от три жълти кръга на червен фон - знамето на Кристияния. Вратата на легендарния "свободен град".
Кристияния започва като социален експеримент в бурните дни на 70-те по време на младежките вълнения. През 1971 г. група млади идеалисти се нанасят в сградите на изоставените казарми на квартала Кристианшавн с идеята да основат радикално ново общество. Тук можели да практикуват свободната любов, да експериментират с наркотици и алтернативен лайфстайл далеч от веригите на конвенционалното общество. Датското правителство, в унисон с тежненията на времето, позволило на новосформирания, провъзгласил се за автономен квартал, да остане, където е и нарекло това "социален експеримент", където "да се наблюдават нови форми на комунално съществуване". Този рядък експеримент съществува и до ден-днешен. 
Въпреки че конфликти с местните власти не липсват, а голяма част от населението на страната не одобрява съществуването на Кристияния, тя процъфтява, а в нея жителите й се чувстват щастливи. Тя се е превърнала и в туристическа атракция за онези, желаещи да видят нещо необикновено, докато се запознават с Копенхаген.
Може би най-известната част от тази уникална туристическа дестинация е улицата с недотам добра слава - "Пушър стрийт". Тук снимките са забранени, затова и повечето кадри са от страничните части на града. Навремето на "Пушър стрийт" са се продавали хашиш и марихуана в специални будки. Всъщност навремето самото правителство е толерирало тяхната свободна продажба, за да донесе мястото лоша слава сред останалата част на населението на Копенхаген. Но жителите на града удържали на провокацията и наложили свой ред: никакви твърди наркотици! Това, че могат да пушат трева, без да бъдат преследвани от закона, вероятно е привлякло и голяма част от туристите. Но Кристияния далеч не е само това. Разположена на края на Кристианшавн, квартал, основан от датския крал Кристиян IV през XVII век, градът предлага уникални архитектурни хрумвания. Тук има места, където се правят алтернативни концерти като клуба "Мюзик флий". Има приятни местенца за похапване, пълно е с магазинчета, които продават от сувенирни тишърти до биохрани и занаятчийски произведения. По Коледа тук се прави алтернативен коледен базар, където могат да се намерят оригинални алтернативни подаръци или просто човек да се порадва на необичайната атмосфера.
Ведрото анархистично настроение оставя у всеки посетител незабравим спомен. И все пак от 2001 г. насам бъдещето на свободния град е сериозно поставено под въпрос и е обект на постоянни "заяждания" от страна на властите. Заради плановете да се "нормализира" територията на бившите казарми тук вече (от 2004 г.) не се продава открито марихуана. Ресторантите, баровете и магазинчетата все още съществуват под същата бохемска атмосфера, но вече има явно полицейско присъствие и голяма част от онзи дух, който прави Кристияния известна, като че ли вече се е изпарил. Кристияния е уникален европейски експеримент, който въпреки настроенията е все още жив заради революционния дух на шепа млади хора и огромния труд, който те полагат. И докато все още съществува, определено си заслужава човек да я посети.

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ