20 Февруари 2020четвъртък21:51 ч.

От Хорн до нос Хорн

Малкото градче още е запазило блясъка от времето на Нидерландската Източноиндийска компания, първата корпорация от XVII век

/ брой: 38

автор:Милена Николова

visibility 3068

Холандците са дали много имена на света. Стига да ги преброди, човек ще преброи толкова нидерландски имена на населени места, че си задава въпроса къде не са били тези малки, но явно доста амбициозни и безстрашни хора. Нидерландската история изобилства както от случки с пирати, така и от пътешествия, пътешественици, кръстосвали по света със сетната надежда да превърнат малката си ниска земя в процъфтяваща търговска Мека на Запада.
И до голяма степен са го постигнали. Достатъчно е да се споменат типичните за Холандия имена на градове като Харлем или Бруклин, и в съзнанието изплува един цял американски континент, заедно с блестящия там Ню Йорк, апропо, създаден отново от холандски заселници. Когато човек попътува из Холандия, изведнъж разбира колко е малка всъщност тя. След Амстердам, Бреда, Харлем, Ротердам, Хага... всеки пътешественик се чуди какво още може да се види наоколо, и ако не беше една туристическа класация, никога нямаше да разбера, че Хорн е също холандски град. Цял ден се чудех какво общо има този Хорн с онзи нос Хорн и справката в интернет светкавично избълва историческата връзка, която е причина най-крайната точка на Южна Америка да се кипри с севернохоландското име Хорн.

Бившият затвор, сега - Музей на XX век


"О"-то се произнася гърлено и протяжно, но това остава специалитет за истинските холандци.
Оказа се, че град Хорн, намиращ се в северната част на Холандия, от която по море може сякаш да преплуваш по посока Дания, е един от редките исторически паметници на Ниската земя.
Името му идва от формата на залива, на чийто брегове е основан, който е с формата на рог. Като застинал от XIII век, процъфтяващ в продължение на столетия от XVII век почти до началото на ХХ век, с леко килнатите напред къщи, които сякаш а-ха да паднат върху туриста с цялата си вековна тежест. Основно холандско пристанище столетия наред, Хорн е прорязан, както повечето холандски градове от средновековието, с множество живописни канали. Каналите са изкопани от местните хора, за да свързват корабите, акостирали някога на пристанището, с "цивилизацията". Затова Хорн може да се каже с чиста съвест, че е белязан от бляскавото си минало и миниатюрен по сегашните стандарти за разкош. За това напомнят позлатените фасади на старинните сгради там. През тази географска точка са преминавали огромни количества богатства, защото шест от базите на някогашната Нидерландска Източноиндийска компания са били именно там. Затова и град Хорн се свързва с т.нар. "златен век на Холандия".

Крайбрежният булевард в гр. Хорн


Това място, с уникалното си местоположение на самото крайбрежие, е жив исторически паметник. През годините Хорн е запазил напълно интернационалния си характер със своите над 70 хиляди жители от 80 различни националности. Все още е жива връзката между градчето и Амстердам и мнозина от по-големите градове държат там своите летни курортни жилища. Старият град напомня за просперитета от миналото, историческият център на града е със своя неповторима атмосфера на отминали епохи, като там най-бляскава стои сградата на Общината. Затова след Харлем и Амстердам, Хорн е третият със статут на паметник град в Нидерландия.
Именно оттам е родом пътешественикът  Вилем Схаутен, дал името на родния си град на най-южната точка на Южна Америка - н. Хорн. Разказват, че през 1616 година той и екипажът му, изпратени да намерят още обетовани земи с цел търговия, виждат отвесните скали, разделящи Тихия от Атлантическия океан.
Те не са подозирали, че тяхното откритие ще бъде предизвикателство векове наред за мореплавателите. И така, това образувание получава името нос Хорн, дадено в чест на града, чийто най-богати търговци са финансирали пътешествието на юг в търсене на алтернативен мореплавателен път на Магелановия проток. Същият мореплавател Схаутен е и откривателят на архипелага Тонга.

Паметникът на Ян Питерсън Кун, положил основите на холандското владичество в Индонезия

Оттам е и неговият предшественик Ян Питерсън Кун, чийто паметник може да се види в центъра на града. Отгледан в семейство на строги калвинисти пуритани, той става един от най-сериозните ръководители на Нидерландската Източноиндийска компания в началото на XVII век. Благодарение на водената търговска и политическа инвазия Холандия освен че колонизира Индонезия и остров Ява, с помощта на Кун успява почти да монополизира търговията с Китай и дори Япония. Разцветът на компанията е благодарение на отслабването на позициите на португалския флот. Така Холандия става пионер в търговията и вноса на продукти от цял свят към Европа. Практически, благодарение на Кун и изградената по негово време Нидерландска Източноиндийска компания, страната му става монополист в търговията в продължение на около 350 години. Нидерландската Източноиндийска компания се превръща в първата в света мултинационална корпорация. Дадени са й специални правомощия от правителството, които включват правото й да води война, да провежда мирни преговори, да сече монети и да основава колонии. Тя запазва монопола върху търговията с Азия в продължение на две столетия. Това е най-голямата търговска компания  в света през XVII век.
 С течение на годините Хорн е събрал много стари и нови съкровища. Те могат да бъдат намерени в изградените седем музея в града, от които най-известен е автентичният старинен железопътен музей, където може да се види все още функциониращ влак от времето на промишлената революция. Там има музеи на ренесансовото изкуство - Западнофризийският музей, Музеят на играчките, на плакатите, и сравнително новият Музей на ХХ век, който е настанен в бившия местен затвор.

 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ