05 Август 2021четвъртък13:15 ч.

От Хорн до нос Хорн

Малкото градче още е запазило блясъка от времето на Нидерландската Източноиндийска компания, първата корпорация от XVII век

/ брой: 38

автор:Милена Николова

visibility 4695

Холандците са дали много имена на света. Стига да ги преброди, човек ще преброи толкова нидерландски имена на населени места, че си задава въпроса къде не са били тези малки, но явно доста амбициозни и безстрашни хора. Нидерландската история изобилства както от случки с пирати, така и от пътешествия, пътешественици, кръстосвали по света със сетната надежда да превърнат малката си ниска земя в процъфтяваща търговска Мека на Запада.
И до голяма степен са го постигнали. Достатъчно е да се споменат типичните за Холандия имена на градове като Харлем или Бруклин, и в съзнанието изплува един цял американски континент, заедно с блестящия там Ню Йорк, апропо, създаден отново от холандски заселници. Когато човек попътува из Холандия, изведнъж разбира колко е малка всъщност тя. След Амстердам, Бреда, Харлем, Ротердам, Хага... всеки пътешественик се чуди какво още може да се види наоколо, и ако не беше една туристическа класация, никога нямаше да разбера, че Хорн е също холандски град. Цял ден се чудех какво общо има този Хорн с онзи нос Хорн и справката в интернет светкавично избълва историческата връзка, която е причина най-крайната точка на Южна Америка да се кипри с севернохоландското име Хорн.

Бившият затвор, сега - Музей на XX век


"О"-то се произнася гърлено и протяжно, но това остава специалитет за истинските холандци.
Оказа се, че град Хорн, намиращ се в северната част на Холандия, от която по море може сякаш да преплуваш по посока Дания, е един от редките исторически паметници на Ниската земя.
Името му идва от формата на залива, на чийто брегове е основан, който е с формата на рог. Като застинал от XIII век, процъфтяващ в продължение на столетия от XVII век почти до началото на ХХ век, с леко килнатите напред къщи, които сякаш а-ха да паднат върху туриста с цялата си вековна тежест. Основно холандско пристанище столетия наред, Хорн е прорязан, както повечето холандски градове от средновековието, с множество живописни канали. Каналите са изкопани от местните хора, за да свързват корабите, акостирали някога на пристанището, с "цивилизацията". Затова Хорн може да се каже с чиста съвест, че е белязан от бляскавото си минало и миниатюрен по сегашните стандарти за разкош. За това напомнят позлатените фасади на старинните сгради там. През тази географска точка са преминавали огромни количества богатства, защото шест от базите на някогашната Нидерландска Източноиндийска компания са били именно там. Затова и град Хорн се свързва с т.нар. "златен век на Холандия".

Крайбрежният булевард в гр. Хорн


Това място, с уникалното си местоположение на самото крайбрежие, е жив исторически паметник. През годините Хорн е запазил напълно интернационалния си характер със своите над 70 хиляди жители от 80 различни националности. Все още е жива връзката между градчето и Амстердам и мнозина от по-големите градове държат там своите летни курортни жилища. Старият град напомня за просперитета от миналото, историческият център на града е със своя неповторима атмосфера на отминали епохи, като там най-бляскава стои сградата на Общината. Затова след Харлем и Амстердам, Хорн е третият със статут на паметник град в Нидерландия.
Именно оттам е родом пътешественикът  Вилем Схаутен, дал името на родния си град на най-южната точка на Южна Америка - н. Хорн. Разказват, че през 1616 година той и екипажът му, изпратени да намерят още обетовани земи с цел търговия, виждат отвесните скали, разделящи Тихия от Атлантическия океан.
Те не са подозирали, че тяхното откритие ще бъде предизвикателство векове наред за мореплавателите. И така, това образувание получава името нос Хорн, дадено в чест на града, чийто най-богати търговци са финансирали пътешествието на юг в търсене на алтернативен мореплавателен път на Магелановия проток. Същият мореплавател Схаутен е и откривателят на архипелага Тонга.

Паметникът на Ян Питерсън Кун, положил основите на холандското владичество в Индонезия

Оттам е и неговият предшественик Ян Питерсън Кун, чийто паметник може да се види в центъра на града. Отгледан в семейство на строги калвинисти пуритани, той става един от най-сериозните ръководители на Нидерландската Източноиндийска компания в началото на XVII век. Благодарение на водената търговска и политическа инвазия Холандия освен че колонизира Индонезия и остров Ява, с помощта на Кун успява почти да монополизира търговията с Китай и дори Япония. Разцветът на компанията е благодарение на отслабването на позициите на португалския флот. Така Холандия става пионер в търговията и вноса на продукти от цял свят към Европа. Практически, благодарение на Кун и изградената по негово време Нидерландска Източноиндийска компания, страната му става монополист в търговията в продължение на около 350 години. Нидерландската Източноиндийска компания се превръща в първата в света мултинационална корпорация. Дадени са й специални правомощия от правителството, които включват правото й да води война, да провежда мирни преговори, да сече монети и да основава колонии. Тя запазва монопола върху търговията с Азия в продължение на две столетия. Това е най-голямата търговска компания  в света през XVII век.
 С течение на годините Хорн е събрал много стари и нови съкровища. Те могат да бъдат намерени в изградените седем музея в града, от които най-известен е автентичният старинен железопътен музей, където може да се види все още функциониращ влак от времето на промишлената революция. Там има музеи на ренесансовото изкуство - Западнофризийският музей, Музеят на играчките, на плакатите, и сравнително новият Музей на ХХ век, който е настанен в бившия местен затвор.

 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 628

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 287

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 262

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ