11 Юли 2025петък21:11 ч.

Бъдни вечер – традиции и поверия

автор:Дума

visibility 9789

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Ястията на трапезата задължително трябва да са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Бройката им е 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Обичайно стопанката приготвя сърми, боб, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и содена питка с паричка. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика. Обредните хлябове са три вида - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят придружени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.

Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Това е традицията, която се спазва в трапезата в желанието да се събере семейството.

Поверията:

– Преди да се подреди празничната трапеза, стопанинът приготвя и запалва в огнището огромен пън или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година очаква семейството – колкото повече искри хвърчат, толкова по-богата ще е реколтата.

– Вечерята започва рано, за да се налеят и узреят по-рано житата.

– По старовремски обичай преди началото й най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата…

– Отново най-възрастният мъж вдига високо питката над главата на най-малкото дете (за да е толкова високо житото), разчупва я и слага едната част пред иконата на Богородица (който има в дома си такава) или на високо място – за къщата. Другата част разделя между всички на масата.

– Веднъж седнали на масата, никой не бива да става от нея, а ако все пак се наложи някому, той трябва да ходи приведен, за да са приведени и житата от много зърно.

– Който иска да му върви през годината трябва да опита от всичко на масата.

– След вечеря сътрапезниците стават едновременно от масата, която не се вдига до сутринта, понеже има поверие, че починалите идват да се нахранят.

– Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.

– Здраве и късмет очакват човека, който кихне пръв.

– На Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си и по орехите – ако ядката на счупения орех е здрава, който го е счупил, също е здрав през идващата година.

На 24 декември българската православна църква почита паметта на Света преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малик, Мален, Малена, Малин.

Засилват контрола върху ЕРП-та

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 126

Нови правила при "Гражданска отговорност"

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 126

Горски служители блокираха пътя при Кресна

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 126

Еврокомисията оцеля

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 126

Мащабни горски пожари на Балканите

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 126

САЩ изпратиха оръжия за Украйна

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 126

Накратко

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 126

Тупик

visibility 333

/ брой: 126

Измамите предстоят

visibility 371

/ брой: 126

Европестене от разум

автор:Юри Михалков

visibility 373

/ брой: 126

Копнеж по нови неща

visibility 368

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ