11 Юли 2025петък09:04 ч.

Бъдни вечер – традиции и поверия

автор:Дума

visibility 9785

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Ястията на трапезата задължително трябва да са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Бройката им е 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Обичайно стопанката приготвя сърми, боб, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и содена питка с паричка. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика. Обредните хлябове са три вида - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят придружени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.

Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Това е традицията, която се спазва в трапезата в желанието да се събере семейството.

Поверията:

– Преди да се подреди празничната трапеза, стопанинът приготвя и запалва в огнището огромен пън или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година очаква семейството – колкото повече искри хвърчат, толкова по-богата ще е реколтата.

– Вечерята започва рано, за да се налеят и узреят по-рано житата.

– По старовремски обичай преди началото й най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата…

– Отново най-възрастният мъж вдига високо питката над главата на най-малкото дете (за да е толкова високо житото), разчупва я и слага едната част пред иконата на Богородица (който има в дома си такава) или на високо място – за къщата. Другата част разделя между всички на масата.

– Веднъж седнали на масата, никой не бива да става от нея, а ако все пак се наложи някому, той трябва да ходи приведен, за да са приведени и житата от много зърно.

– Който иска да му върви през годината трябва да опита от всичко на масата.

– След вечеря сътрапезниците стават едновременно от масата, която не се вдига до сутринта, понеже има поверие, че починалите идват да се нахранят.

– Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.

– Здраве и късмет очакват човека, който кихне пръв.

– На Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си и по орехите – ако ядката на счупения орех е здрава, който го е счупил, също е здрав през идващата година.

На 24 декември българската православна църква почита паметта на Света преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малик, Мален, Малена, Малин.

Обиски в енергетиката заради договора с "Боташ"

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 125

Въвеждат пълен контрол върху шофьорските курсове

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 125

Обявите за работа намаляват

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 125

Едва 31% от българите са чували за европроекти

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 125

Македонският език отхвърлен в Страсбург

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 125

Санчес с мерки против корупцията в Испания

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 125

Арестуваха заподозрян за терор в Германия

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 125

Единение

автор:Александър Симов

visibility 436

/ брой: 125

За убеждаването

автор:Първан Симеонов

visibility 411

/ брой: 125

Пет препоръки към България от ЕС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ