26 Септември 2020събота08:10 ч.

Баладичен шепот със самодивски смях

/ брой: 94

автор:Велин Георгиев

visibility 1427

И друго заглавие си наумих за този кратък отзив за книгата на поета Петър Динчев: "Хармония и полъх на смола..." А си мисля, че най-драматичната българска планина, която е една вселена, не се нуждае от други думи, името Родопа е достатъчно, за да знаем какво има зад него. Аз лично мисля, че кажем ли Родопа, в мислите ни застава Орфей - този магически певец на природата, а кажем ли Орфей, ние потъваме в обятията на Родопа планина. Фолклорът само на Родопите е необозрима вселена... Имам чувството, че и хората, родени и живеещи в тази планина, са другопланетни жители, някакъв друг фермент, хора от друга материя... Затова и "Полъх от смола" ми навява баладичен шепот, чувам самодивски смях, тази поднебесна крепост на човешкия дух респектира със своя митичен и мистичен певец Орфей. Изглежда, че неслучайно ме преследва едно предупреждение: Планината ни гледа...
Петър Динчев е далечен правнук на тракиеца Орфей, той е изпял осемнадесет поеми с по четиринадесет песни във всяка поема, които носят духа на тази песенна планина. Неслучайно на корицата е застанал певецът на певците - Орфей. Да запееш под акомпанимента на неговата лира, е мъжество, поетична дързост, но и доказателство, че си чедо на Родопа планина. Какъвто е и моят приятел Петър Динчев.
Книгата "Полъх от смола" ще бъде представена на 21 май от 18 ч. на "Позитано" 20.
 

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ