13 Април 2021вторник13:27 ч.

Румян Русинов:

Българите и ромите сме от едната страна на барикадата

Полицията пази мутрите, а не хората, категоричен е председателят на Центъра за публични политики и застъпничество

/ брой: 218

автор:Лилия Томова

visibility 1789

РУМЯН РУСИНОВ е роден на 21 декември 1967 г. във Видин. Завършил е икономика, работил е седем години в неправителствения сектор в България и 10 години - на ръководни позиции в Будапеща. Бил е зам.-директор на ромски образователен фонд, програмен директор на "Проект права на човека", директор на програма за ромско участие. Беше шести в листите на Коалиция за България за изборите за Европарламент, кандидат от гражданската квота. Сега е председател на Центъра за публични политики и застъпничество.
Румян Русинов владее английски, руски, сръбски език.

ЦИТАТ:
"Взривоопасно е да се разпалва антициганизъм"


- Какво се случва според вас в Катуница, г-н Русинов? Цигани срещу българи, или народът срещу мутрите?
- Народът срещу мутрите, разбира се. Защото държавата ни и полицията за пореден път не са си свършили работата. Имало е достатъчно жалби и от едната, и от другата страна, но те очевидно са останали без последствия. Конфликтът не е от вчера и ако държавата беше на мястото си, нямаше да има смъртни случаи. Но искам да призова оттук насетне да не се разраства напрежението.
- Как да стане това?
- Първото нещо е държавата и полицията да са на мястото си. Някъде към 20 часа вечерта имаше жандармерия пред къщата на т.нар. цар Киро. Но въпреки това е допуснато да се случи вандалщината, а това можеше да бъде възпрепятствано. Защото без съмнение имаше вандализъм.
- Вандализъм? Но преди това имаше убийство.
- Искам, разбира се, да изразя съболезнованията си към близките на загиналото момче, тъй като за тях всичките ни разговори са безплодни и даже - безсмислени. Но се стигна и до убийство - заради години наред несвършена работа... Очевидно е, че "нашата полиция" не ни пази, след като пред очите й се случват вандалщини.
- Полицията, разбира се, пази някого или някои...
- За жалост полицията пази мутрите, а не народа. Затова съм сигурен, че хората, или поне тези от Катуница, не въстават срещу ромите, те въстават срещу беззаконието, което години наред съществува. Въстават срещу това, че някои лица, цигани, българи, все едно, се разпореждат като същински дерибеи и са в състояние да купуват и полицаи, и всички нагоре... Неслучайно от Европа отново ни удариха звучен шамар, че корупцията все още се шири! И случаят в Катуница потвърждава, че шамарът не е случаен...
- Как ще приключи, да го наречем с най-меката дума, този конфликт?
- Ще ми се да вярвам, че полицията все пак ще намери извършителите. Крайно време е да започнем да обвиняваме истински виновните, а не цяла етническа група. Защото не може всички да са виновни.
- Очаквате ли политици да яхнат протестите? Има вече декларация от "Атака", в която се казва - едно към едно, че "правителството на ГЕРБ и МВР продължи политиката на толериране на цигански престъпления".
- Аз също смятам, че това правителство не си върши работата, не осъществява политиката по интеграция на ромската общност. Но ще бъде изключително грозно и нелепо, ако политици се опитат да разпалят антициганизъм точно сега. Това е взривоопасно и ще ни подпали чергата. Трябва да е ясно, че няма реални основания за конфликти по оста "българи-цигани". Хората трябва да възроптаят срещу беззаконието, срещу подкупността на полицията, срещу бездействието на органите на реда. В Катуница е така, но извън нея... Страхувам се, че вече се появява тази ос - българи-цигани, а това наистина е много опасно. И много ми се ще част от медиите да укротят, съжалявам, че ще го кажа, лешоядския си инстинкт. Този свой инстинкт трябва да укротят и някои маргинални партийки, и някои ромски лидери, които са дежурни обяснители на ситуацията в такива моменти и даже вече обикалят сутрешните студия. А всяка тяхна поява само увеличава напрежението и в двете страни. Ромите и българите са от едната страна на барикадата, а срещу тях са беззаконието, корупцията, мутрите. Защото и ромите, повярвайте, са недоволни от присъствието на мутри в държавата ни и че е пълно с подкупни служители на властта. Ромите също като българите са потърпевши от това.
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ