15 Май 2021събота01:59 ч.

Българите в Будапеща бяха лишени от правото на вот

/ брой: 23

автор:Радко Ханджиев

visibility 1029

Българите в Будапеща бяха лишени от правото си на глас на първия референдум в демократичната история на България. Десетките желаещи да гласуват не бяха допуснати отвъд портала на българското посолство. Въпреки че докъм 19 ч. на изборния ден в сайта на посолството продължаваше да стои следната информация: референдумът ще се проведе на 27 януари 2013 г.; изборният ден ще продължи от 6,00 ч. до 19,00 ч. местно време; гласуването ще става в дипломатическото представителство на Република България в Будапеща.
"Ще подам жалба", възмутено сподели 40-годишна българка и допълни, че още през декември е заявила, че ще гласува. От телевизионния канал "Алфа" има запитване защо българите в Унгария са лишени от правото си на глас. Според информация на служител от посолството, който не пожела да се споменава името му, по указание на Министерството на външните работи посланик Бисерка Бенишева разпоредила в посолството да не се образува избирателна секция.
Седмици преди премиерът Борисов да заповяда да се гласува "против", във Външно вече са се били ориентирали дипломатично накъде духа вятърът. Източник от самото министерство сподели, че били дадени устни указания, където е възможно да не се предоставя текуща информация на ЦИК за заявилите желание да гласуват. Именно тук е заложена клопката в Изборния кодекс на ГЕРБ, която отваря широко вратите за манипулация: защото посланикът е длъжностното лице, което съставя списъка на лицата, заявили желание да гласуват в дипломатическото представителство. Той е част от управляващата върхушка. И ако му е наредено, може да декларира пред ЦИК в 25-дневния срок преди датата на референдума, в случая към 1 януари 2013 г., че в повереното му посолство няма необходимия брой подадени заявления за гласуване.
На 4 януари 2013 г. с решение 102-НР ЦИК определя в кои страни с дипломатически и консулски представителства се образуват секции. Унгария не фигурира в списъка. Както и десетки други държави. Само в 16 от общо 27 страни-членки на Евросъюза са разкрити секции за гласуване. Срокът е изтекъл. Гласоподавателите в чужбина по никакъв начин не могат да проверят дали заявленията им са приети и колко от сънародниците ни действително са заявили че ще гласуват. Всичко става на тъмно. Няма прозрачност, нито информация за постъпването на заявленията. Българските граждани са лишени от фундаментално конституционно право.
Впрочем в посолството и в Българския културен институт в Будапеща работят 11 служители. Това са временно командировани, а не постоянно пребиваващи зад граница български граждани. Заедно с членовете на семействата им цифрата сигурно надхвърля 20 - необходимият брой, според ограничителните разпоредби на герберския изборен кодекс. Уместен е въпросът: защо не е било заявено искане за откриването на секция? Дали командированите действително не са пожелали да участват във вота? Или са се опасявали за службата си, ако заявят, че искат да упражнят конституционното си право на глас?
Въпросите, както се вижда, са повече от отговорите. Но между разочарованите в Будапеща бяха и двама младежи - 18-годишните Мартин и Сашо. Те за първи път трябваше да упражнят свещеното си право на глас. Но вместо това им бе преподаден първи урок как се правят избори по рецептурата на ГЕРБ.
Според Цветан Цветанов само 12% от имащите право на глас подкрепили референдума. Останалите 88% били против. Следвайки напористата логика на вътрешния министър, нека припомним, че само 30% от имащите право на глас български граждани гласуваха за ГЕРБ на парламентарните избори през 2009 г. Мнозинството от 70% бе против възсядането на властта от герберската върхушка. Тези, които са чели малко повече от "Винету", знаят, че следващият роман се казва "Поразяващата ръка". И тази ръка ще изрази своя категоричен жест след половин година. Но трябва ли да чакаме до горещия месец юли?

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 401

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 369

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 356

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 415

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ