България иска да защити в ЕС и гроздовата ракия
Режат 180 фирми от производството на горнооряховския суджук
/ брой: 296
В момента страната ни е в процедура, с която иска да получи защита от ЕК и за гроздовата ни ракия. Това съобщи вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. "Горнооряховският суджук" е първият наш продукт, който получи подобна защита миналата седмица. По думите му обаче процесът за регистрация на ракията ще отнеме по-дълго време и ще е по-труден, тъй като нашите съседни балкански страни също произвеждат подобни питиета. Процедурата по обявяването на суджука като защитен продукт е отнела на страната ни две години и осем месеца, което според министър Найденов не е голям срок. На Гърция например са й били нужни повече от двайсет години за признаването на сиренето "Фета".
Около 180 фирми няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук", след като на 21 декември с регламент на ЕК той получи българско защитено географско указание. Това обяви Венцеслава Тасева, заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според правилата на ЕК защитеното географско указание се отнася за земеделски продукти и храни, тясно свързани с географския район, чието име е включено в наименованието на продукта. Поне един от етапите на производство трябва да се извършва в географския район, като продуктът трябва да има доказана репутация на пазара, обясниха от Агенцията по храните.
Целта на отличителния знак е да се изтъкне специфичното качество на продукта и да го защити от нелоялна търговска употреба. По отношение на "Горнооряховския суджук" той се произвежда изцяло в района на Горна Оряховица. Предвиден е двайсетдневен гратисен период, през който фирмите, произвеждали "Горнооряховски суджук", ще трябва да променят името на продукта.
Контролът на качеството на суджука ще се следи от италианска одиторска фирма и БАБХ. Право да произвеждат "Горнооряховски суджук" ще имат само три фирми от региона. Представители на компаниите посочиха, че цената на месния деликатес няма да бъде променяна.