13 Юли 2025неделя16:17 ч.

"Стандарт енд Пуърс"

България не отговоря на критерия за ценова стабилност

2026 г. е по-реалистична за еврото, ако се справим с препятствията, смята експерт

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 29544

България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят към еврозоната. Това е заключението на международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings), която потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна, съобщиха от Министерството на финансите.
От агенцията смятат, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 година.
По-реалистично е 2026 г. да влезем в еврозоната, ако се справим с препятствията, които имаме към настоящия момент. Това каза пред БНР заместник-деканът на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. Димитър Златинов, от Института за Икономически изследвания към БАН.
Доц. Златинов е ръководител на екипа, изготвил Годишния доклад за икономиката на България, чиито основен извод е, че инфлацията и провежданата политика по доходите не есъобразена с реалните бюджетни възможности. Именно това може да отложи членството на страната в еврозоната след 2025 г. Доц. Златанов изрази скептицизъм по отношение на искането за извънреден конвергентен доклад, защото такова нещо не е правено досега и "нямаме ясни сигнали в тази насока".
"Основният проблем пред еврозоната е политическата нестабилност на България. Когато се присъединяваш към един паричен съюз, трябва да промениш по много сериозен начин механизмите, по които функционира икономиката ти", обясни икономистът.
"Присъединяването на България към еврозоната е един естествен изход от сегашния режим на паричен съвет и той беше заявен още през 2004 г. Това е най-нормалният начин, по който бихме преминали от сегашните ограничения, които имаме върху паричната политика. Структурните проблеми в нашата икономика стоят изострено. В нашия доклад акцентираме върху това, че започва вече да се очертава като тенденция слабата инвестиционна активност в нашата страна. Също и затрудненията, които има с предлагането на труд в условията на демографска криза. Всичко това рефлектира върху дългосрочния потенциал на нашата икономика, и би затруднило нейната пълноценна интеграция в еврозоната", коментира той.


Основните продукти поскъпват

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната продължи и през миналата седмица, отчетоха Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, се повиши средно с 1,37%. Най-много е поскъпнал кромидът - с 12% до 1,77 лв. за кг. Цената на морковите скача с 10,9% до 1,32 лв. за кг. Вносните ябълки са по-скъпи с 8,1% до средно 1,74 лв. за кг.
Кравето сирене поскъпва с 2,1% до 10,96 лв. за кг, а кашкавалът тип "Витоша" - с 1,6 на сто до 17,18 лв. за кг.
Цената на брашното тип 500 тръгва нагоре с 1,5 на сто до 1,32 лв. за кг.

Засилват контрола върху ЕРП-та

автор:Дума

visibility 6031

/ брой: 126

Нови правила при "Гражданска отговорност"

автор:Дума

visibility 4096

/ брой: 126

Горски служители блокираха пътя при Кресна

автор:Дума

visibility 4707

/ брой: 126

Еврокомисията оцеля

автор:Дума

visibility 5601

/ брой: 126

Мащабни горски пожари на Балканите

автор:Дума

visibility 4125

/ брой: 126

САЩ изпратиха оръжия за Украйна

автор:Дума

visibility 4173

/ брой: 126

Тупик

visibility 5730

/ брой: 126

Измамите предстоят

visibility 5002

/ брой: 126

Европестене от разум

автор:Юри Михалков

visibility 5910

/ брой: 126

Копнеж по нови неща

visibility 5795

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ