06 Юли 2020понеделник14:41 ч.

От редактора

България пак мащеха майка

/ брой: 76

автор:Борис Данков

visibility 9207

България пак се проявява като бездушна мащеха майка към нашите сънародници в чужбина. Този път към българите, живеещи в Чехия. В края на февруари българският посланик в Прага Лъчезар Петков връчва на председателя на Българската културно-просветна организация в Чехия - Кирил Беровски, предизвестие, според което организацията в срок от три месеца следва да напусне сградата на ул. "Америцка" 28 в чешката столица и да я предаде на посолството. "Железният" аргумент на това предизвестие е, че имотът през 1972 г. е бил предоставен за временно ползване от българската държава на Българския културен клуб "Георги Димитров", който понастоящем не съществувал и бил без законен правоприемник. По чиновнически просто и ясно, с подпис и печат на посолството, връчено в присъствието на двама свидетели.
А каква е истината? Такава, че още преди 135 г. в Прага е създадено от наши емигранти (включително с участието на големия български художник от чешки произход Иван Мърквичка) сдружение "Българска седянка". След Втората световна война дейността на организацията продължава, като неин приемник е Българският клуб "Георги Димитров". През 1971 г. участници в клуба "светват" министъра на външните работи Иван Башев, че сградата на "Америцка" 28 може да бъде закупена изгодно от българската държава. Така тя е придобита и предоставена на клуба с идеята да бъде превърната в Дом на българите. Оттогава в нея се помещава този дом, представян от Българската културно-просветна организация в Чехия, която разполага с огромна библиотека, с културна база и клуб-ресторант, редакция на списание "Роден глас". Благодарение на своята дейност организацията развива и издържа още 7  клуба в Чехия, превърнала се е в естествен център на българската диаспора в Прага.
Но не, това повече е невъзможно! - казват чиновниците от нашето Външно - до 28 май т.г. сградата незабавно следва да бъде освободена и "върната" на българското посолство в Прага. И от какъв зор трябва да стане това? Злите езици говорят, че "тлъстата хапка" на "Америцка" 28 ще бъде началото на замислената от Външно разпродажба на български имоти в чужбина. Ало, Сметната палата и прокурорът - спите ли или се правите на разсеяни...

Още трима заразени с коронавирус в Царско село

автор:Дума

visibility 6

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 152

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 141

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 150

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 250

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 489

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 319

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 344

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 235

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ