24 Януари 2022понеделник01:02 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

България подкрепя атомната енергетика

Десет държави от ЕС настояват тя да бъде включена сред енергийните източници, щадящи природата

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 78

Франция, България и още осем страни от ЕС излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, предадоха световните агенции. Тя има за цел да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана във френския "Фигаро" и още няколко европейски вестника, под която стоели министерски подписи. Сред тях няма български медии и не е известно чий подпис стои от името на България. 

От Министерството на енергетиката съобщават,  че "министър Андрей Живков подкрепя позицията, инициирана от Франция", но не уточняват дали той е подписал статията заедно с колегите си министри. Авторите на статията, озаглавена "Ние, европейците, се нуждаем от ядрена енергетика", отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество". Според тях тя "защитава европейските потребители от колебанията в цените", докато цените на газа рязко се покачват от няколко месеца.

Освен от Франция и България, статията е подписана от представители на Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария. Според десетте държави е "абсолютно необходимо" тя да бъде включена в рамките на европейската таксономия преди края на годината". Европейската комисия заяви през април, че ще прецени дали атомната енергия и природният газ трябва да бъдат включени в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, което би им открило достъпа до зелено финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници сектори. Авторите подчертават икономическите ползи от атомната енергия, която според тях има потенциал да създаде близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа. 

Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но държави като Германия, Белгия и Австрия са нейни противници наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва АФП. През април Европейската комисия публикува правила за финансиране на зелените инвестиции, но остави за края на годината решението дали атомната енергия и природният газ да могат да се класифицират като чисти или преходни и така да могат да получат средства по Европейския зелен пакт. Ядрената енергетика се оказа извън обхвата на проектите, които могат да се финансират чрез европейските зелени облигации - друга инициатива на комисията, представена през септември.

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ