04 Май 2024събота05:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БАН откри естествен консервант за киселото мляко

Добавката запазва търговския вид и вкуса на продукта близо месец

/ брой: 246

автор:Дума

visibility 57

Учени от Българската академия на науките направиха откритие, което може да промени качеството на храните, които консумираме всеки ден. Те разработиха нова добавка към млечно-киселата закваска, която се използва за производство на кисело мляко, съобщи Всеки ден.
С нейна помощ след 28 дни съхранение при температура от 4оC млякото запазва търговския си вид и вкус. Най-уникалното е, че в него не се развиват характерните плесени.
Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН. През цялото време учените в иновативния проект са били водени от съвременните търсения на потребителите за продукти без консерванти и подобрители. Важен извод от направените проучвания е, че получените лактобацили могат да служат като естествени биоконсерванти, които предпазват продукта от бързо мухлясване или разваляне.
Учените се надяват българска или чуждестранна фирма да прояви интерес към откритието и да включи разработените добавки в производствения си процес. По техни изчисления, единичната цена на новата лактобацилна закваска ще е около 12 лева за 1 тон мляко.
Разработеният проект дава прекрасни възможности на нашите компании да разширят пазарния си дял у нас. В родината на киселото мляко, както още е известна България, 2/3 от закваската, която се използва за производството на кисело мляко, се внася от чужбина - парадоксално, но факт.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1078

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 973

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1266

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1031

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1236

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1056

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1176

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ