25 Октомври 2020неделя13:15 ч.

На фокус

Бардак ли сме или държава?

Кой и как обявява конкурси за вакантни учителски места, без да обявява по кой предмет се търсят кадри

/ брой: 181

автор:Денчо Владимиров

visibility 1715

От обявеното преди месеци пенсиониране на около 4 хиляди учители т.г. и очертаващия се огромен вакуум от учителски кадри не произтече нищо реално. Министърът на образованието фанфарно обяви, че новата учебна година ще започне със стопроцентово заети учителски места! Фокус-мокус препаратус! За да не се състои пълният провал на държавата ни в просветното дело и да лъсне пълният отлив на млади учители от тази вече рискова професия, подлежащи на пенсиониране кадри явно са били призовавани патриотично, въпреки някакъв си там закон, да продължат да учителствуват. За да не се сдава фронтът. И вече изпратени тържествено от колективите си с родопски одеяла и термоси в пенсия учители, се завръщат отново в школата, за да продължат да образоват българските деца. И уж стопроцентово са заети вече вакантните учителски места по хвалбата на министъра. А в същото време от инспектората в Пловдив продължават да се обявяват десетки вакантни места в училищата от региона. Без да се упоменават специалности винаги.
Така е в асеновградската ПГ "Патриарх Евтимий", така е и в ОУ "Петър Берон" в първомайското село Буково, където са обявени по почти конспиративен начин шест вакантни учителски места по общообразователен предмет. Без обаче да се съобщава на кандидата - безработен учител, кой е тайнственият учебен общообразователен   предмет. Такива обявления биха вършили работа по времето на Хаджи Генчо и килийните училища, но не и в държава член на ЕС, където със закон е гарантиран достъпът до информация.
И тук възниква въпросът що за държава сме.
А че не сме държава като държава, става ясно и от другите сфери в живота.
Чухме например информация за пренатеганата с ясно каква цел история с блъснатата електрическа триколка в Харманли от бащата на президента. Съставеният първоначално акт на водача на превозното средство бил по указание "отгоре" променен, съставилият го първоначално пътен полицай дисциплинарно е уволнен, ще бъдат наказани и други, разследването ще се точи, а медиите ще го коментират охолно. В същото време изтече информация, че водачът на триколката си признал, че като болен виждал само силуети по пътя. В коя държава ще се допусне болен човек, който вижда силуети, да е участник в натоварено градско движение с превозно средство? Кой му е дал книжката за правоспособност и колко пъти е спиран за проверка дали здравословното му състояние отговаря на възможността му да шофира?
Не се сещам за друга държава, която ще позволи такова безхаберие при нарушаването на законите за движение по пътищата.
Както не се и сещам коя ще е тази държава, в която се обявяват конкурси за вакантни учителски места, без да се съобщава на кандидатите по кой учебен предмет са те! На какво обричаме хилядите млади хора, завършващи университети? На какво обричаме хилядите деца, които вчера прекрачиха за първи път училищния праг? Бардак ли е това или държава?

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 61

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 104

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 136

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 81

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 855

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1348

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ