24 Септември 2020четвъртък18:52 ч.

Няколко думи

Беден богат носи

/ брой: 151

автор:Ева Костова

visibility 501

На всеки два дни по време на коронакризата се е пръквал по един нов милионер с влог у нас. Това се разбра от съобщение на БНБ, че хората с депозити над 1 милион лева към края на юни са 987 - с 45 повече спрямо предходното тримесечие. Подобна "радост" обаче трудно ще споходи целокупното население. Най-много от неговите влогове традиционно са със скромния размер до 1000 лв. Затова едва ли някой е изненадан от данните на НСИ от последното наблюдение на потребителите за юли 2020 г. Според тях българите се притесняват за собствения си джоб, не толкова за икономиката. Очакват неблагоприятни дни за финансовото си състояние в следващите 12 месеца. Песимистичните нагласи са завладели както живеещите в градовете, така и хората на село.

Богатите - все по-богати, бедните - все по-бедни! И в коронакризата България потвърждава това си "развитие" - страната ни отдавна е рекордьор в ЕС по социални неравенства и поляризация. Доходите на 20-те процента най-богати от населението са над 8 пъти повече от доходите на 20-те процента най-бедни. Според експертите основна причина за това са несправедливата данъчна система и неефективното социално подпомагане. Но властта няма намерения за промени. 

Тя си прави оглушки за корекции в облагането на доходите на физическите лица, не ще и да чуе за въвеждане на необлагаем минимум и за по-справедливо натоварване на хората с ниски и средни доходи. И без друго е твърде спорен начинът на разпределение на благата между труда и капитала. Трябва да се укрепи и социалната система, като се започне с увеличаване на гарантирания минимален доход - нещо, за което отдавна се говори, но засега то остава само пожелание. 

Безработните и пенсионерите, които са около половината българи, не могат да разчитат на подобряване на доходите, за да се справят с последиците от КОВИД-19. Т.е. ще имаме още по-голямо социално неравенство след кризата. Близо една трета от пенсионерите живеят фактически в т.нар. монетарна бедност. И с подарените от правителството по 50 лева на калпак няма да цъфнат и да вържат...

Твърде лоши са и перспективите за увеличение на доходите на работещите. Заради ниското заплащане и все по-намаляващите работни места намаляват и приходите в НОИ. А от тях се плащат и обезщетенията за безработица, и тези за болнични. В последно време намиращите работа са по-малко от новорегистрираните безработни. Прогнозите са за втори бум на безработицата наесен и за допълнително задълбочаване на неравенствата.

"Икономиката ще забие нос", каза бивш социален министър. Но правителството не прави ефективни стъпки нито за доходите, нито за спасяване на икономиката. Кабинетът не прави достатъчно и за задържане на завърналите се в България емигранти, те отново гледат навън и се готвят да стегнат куфарите при първа възможност. Като се прибави и липсата на инвестиции, прогнозите стават все по-безнадеждни.

Чудно ли е, че доверието на българина към властта е изчерпано? 

Намериха изчезналия Мехмед

автор:Дума

visibility 52

В Благоевград ще избират нов кмет

автор:Дума

visibility 98

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 137

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 219

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 456

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 326

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 290

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ