Бирата стимулира мисловния процес
/ брой: 17
Руски експерти разкриха, че бирата стимулира мисловния процес. Е, след 1-2 халби едва ли ще станете гений, но напитката провокира към креативност. Сред други интересни факти за кехлибареното питие, е неговата полза за сърцето. Разбира се, в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на едно пиво дневно с алкохолно съдържание до 5%.
Бирата е сред най-старите приготвяни напитки в света. Вероятно датира от началото на неолита, тоест около 9500 г. пр. Хр.
Първите професионални пивовари са жени, наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения се смятали за толкова важни, че били единствените, на които се разрешавало да произвеждат напитката.
Древните египтяни построили пирамидите, докато пиели бира. Според Патрик Макгаверн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза получавали около 4 литра бира на ден. Не става ясно поради какви причини напитката е предлагана на работниците.
Бирата е и естествена бариера срещу камъни в бъбреците. Проучване, публикувано в "Американския журнал по епидемиология", изчислява, че една бутилка пиво, консумирано всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.
Напитката е полезна за зрението. Канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото ни и да предотврати катаракта на очите.
Бирата понижава кръвното налягане. Изследователи от Харвард установяват, че умерената консумация на бира води до по-малка вероятност от високо кръвно налягане.
Напитката заздравява плътността на костите. Според проучване на американския университет "Туфтс" хората, които пият по една-две бири на ден имат 4,5% по-висока плътност на костите, отколкото тези, които не консумират пиво изобщо. Според изследването обаче тези, които пият повече от две бири на ден, имат 5,3% по-ниска костна плътност.
Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха и намаляват нивата на холестерол.
Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.