02 Май 2024четвъртък06:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Боршът стана политически въпрос

Би Би Си нарочи Русия, че използвала известната супа за пропагандни цели

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 655

Руският борш може да се разглежда като оръжие на руската военна пропаганда, твърди в своя публикация вчера Би Би Си, широко цитирана от руската и украинска преса. 

Авторът Андрю Еванс обръща внимание на туит на руското министерство на външните работи от май т.г., в който се посочва, че боршът е символ на руската кухня. Британският журналист обаче обръща внимание, че подобно твърдение яростно се отхвърля от украинците, които смятат борша за свое национално блюдо. Той дори стига до извода, че при сегашните силно обтегнати отношения между двете страни туитът на руското МВнР е като вид военна пропаганда. 

В публикацията са цитирани лондонски политически аналитик от белоруски произход и шеф-готвач на украински ресторант в Ню Йорк, които определят руските претенции към борша като "пореден опит за културна апроприация от страна на Москва" и че руснаците са получили известната супа "за сметка на окупацията", предават "Лента ру" и "Униан. 

Последното твърдение е на шеф-готвача Олеся Лев, която смята, че виновен за всичко е Йосиф Сталин, по чието време е създадена легендарната за по-старите поколения в СССР "Книга за вкусната и здравословна храна", която пък създала усещането в колективното съзнание, че боршът е част от руската кухня.  

"Тази книга направи всички тези блюда (описани в кулинарната книга - бел. ред.) част от съветската култура и по такъв начин от руската култура, защото руската култура беше най-значимата за СССР", казва готвачката Олеся Лев пред Би Би Си. 

Боршът действително е сочен да основното първо блюдо на украинската кухня, но не само на нея. Супата на основата на цвеклото се е появила вероятно по времето на Киевска Рус, откъдето се разпространява в околните територии, заемани днес от Русия, Полша, Румъния, Молдова. 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ