20 Януари 2021сряда02:29 ч.

БСП готова с жалба срещу президента

ДПС обмисля подкрепа за проектозакон на ГЕРБ за увеличаване броя на техните членове в ЦИК с още един

/ брой: 73

автор:Мила Христова

visibility 2964

Ние сме готови с жалбата срещу президента Росен Плевнелиев, тя ще бъде внесена след много внимателно обсъждане на правната позиция. Това заяви вчера в кулоарите на парламента депутатът от КБ Филип Попов. Той подчерта, че няма вероятност жалбата да не бъде внесена. По думите му това може да стане и днес. Депутатът беше категоричен, че гафът е на президента Росен Плевнелиев, който използва вратичка от член в закона, за да наруши баланса в ЦИК.
В сряда вечерта ПГ на ГЕРБ внесе в парламента предложение за промени в Изборния кодекс, с които да се промени съставът на ЦИК и тя да се състои от 18 членове.
"ГЕРБ се опитва да измие лицето на президента, който наруши законите в страната и конституцията. В момента се обмисля дали този законопроект да бъде подкрепен, но трябва да има баланс и справедливост в ЦИК. Не е наша работа обаче да вадим президента от кашата, в която сам се забърка с този указ", каза Филип Попов. Според него това не е жест на ГЕРБ към когото и да било. Когато са били гласувани предложенията за ръководни длъжности в комисията, от ГЕРБ не са търсили никакъв консенсус, припомни Попов. По думите му въпросът за ЦИК е лабораторно упражнение за ГЕРБ с цел да се отклони вниманието от много по-важни дебати, свързани със социалните проблеми на обществото.
Внесеният законопроект може би и вие го оценявате като опит за замазване на нарушението. Това каза основният говорител от ДПС по темата депутатът Мустафа Карадайъ. Според него нарушението е отнетото място на ДПС, което се полага по закон. "Обявихме, че няма да имаме законодателна инициатива по възникналия казус. От тази гледна точка не сме искали никой да внася законопроекти. В конкретния случай явно има оценка, че картината, която е в момента, ако ползвам нечии термини, е несправедлива, а ние още на 20 март обявихме, че е и незаконна. Само че ние няма да правим никакви драми, независимо от това дали някой ще подкрепя внесени законопроекти или не", допълни Карадайъ. По думите му казусът остава в полето на личните възприятия.
По-късно запознати с делата на ДПС подчертаха, че движението би подкрепило промяна в Изборния кодекс, която да им даде още едно място в ЦИК.
В Благоевград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отрече каквато и да е договорка между ГЕРБ и ДПС и нарече това интерпретации на политолози. Депутати от ГЕРБ бяха категорични, че внесеният от тях законопроект не обслужва ДПС, а само възстановява баланса, като им дава едно място, за да не се оплаквали повече.

Към ЦИК ще има обществен съвет

 ЦИК създаде Обществен съвет към комисията, който да подпомага дейността й, съобщиха вчера от ЦИК. В него ще членуват представители на всички неправителствени организации, които отговарят на условието в Изборния кодекс да са участвали като наблюдатели в избори.
При първоначалното създаване на съвета се включват български неправителствени организации, които до 28 март 2014 г. вкл. са подали писмено или по електронен път заявка за участие. В 10-дневен срок след учредяването организациите трябва да представят в ЦИК и документи за регистрация на наблюдатели в предходни избори, удостоверение за актуално правно състояние, документ, удостоверяващ, че предлаганото лице представлява организацията в Обществения съвет.
Неправителствените организации ще имат по един представител в Обществения съвет. Първото заседание на Обществения съвет ще се проведе в понеделник от 14 ч., в сградата на Народното събрание, пл. "Княз Александър т" №1, зала 76а.
 

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ