Червената чиния намалява апетита
/ брой: 291
Хората поглъщали по-малко храна, ако тя е сервирана в червена чиния. Това откритие направили индийски учени, които твърдят, че контрастът между цвета на съдовете и ястията е полезен в борбата с наднорменото тегло. Ако чинията е в бледа тоналност като бяло или кремаво, жената съсредоточава цялото си внимание върху храната, смятат още учените.
Готвачът Махан Парвати си направил експеримент с посетителите в ресторанта му в град Дехрадун. Той предложил на редовните си клиенти да опитат някои ястия, сервирани в различни по цветове чинии. Готвачът също твърди, че хората поглъщали по-малко храна, ако тя е поднесена в червена чиния. Същият ефект има и розовата или такава в цвят малина или ягода. Това са тонове, които стимулират психиката.
При жените цветовите асоциации са много важни. Слабият пол свързва нюансите на червеното с жизненост и добро настроение. Според психолозите това е цветът, който лекува депресия и помага вкусът на храната да бъде почувстван по-силно.