Здраве
Четем ли правилно етикетите на храните
/ брой: 116
На пръв поглед този въпрос изглежда нелеп. Но всъщност четенето на етикетите на храните е цяло изкуство.
В ЕС Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) задължава и контролира производителите и търговците всички храни и напитки да са с подходящ етикет, указващ информация за съдържанието, калориите, мазнините, холестерола, натрия, белтъчините, въглехидратите, витамините.
Различните компоненти от етикета, който ни показва хранителните стойности, наистина могат да бъдат понякога объркващи и претрупани.
Мерните единици за една порция варират според продукта и могат да бъдат различни. Важно е да обръщаме внимание на порцията, за да определим колко от всяка съставка сме поели. Например ако порцията се състои от 20 г и 150 ккал, 40 г ще бъдат две порции с 300 ккал.
Друго важно понятие е дневният прием. Процентната му стойност е инструмент, с който да определим колко от дадена съставка има в продукта в сравнение с количеството, което е препоръчително да консумираме на ден. Тези стойности са основани на диета с 2000 ккал на ден, която се смята препоръчителна за повечето хора. Например ако общата стойност на мазнините в дадена храна е 10% от дневния прием за порция, значи сме консумирали 1/10 от количеството мазнини, препоръчително за деня.
Мнозина се опитват да избягват храните, богати на мазнини, но те са важна част от хранителния режим и организмът не може да функционира правилно без тях. Мазнините имат енергийна стойност от 9 ккал за 1 г. Препоръчително е 30% от общия ни калориен прием да бъдат мазнини, което означава 67 г мазнини на ден.
Освен това препоръчително е да консумираме по-малко от 300 мг холестерол дневно, защото богатите на твърде много холестерол диети увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Основният източник на холестерол са тлъстите животински продукти.
Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. На него са му необходими около 300 г въглехидрати на ден, което е равно на 60% от всички калории. Средната енергийна стойност на въглехидратите е 4 ккал за 1 г, т.е. 25 г от приема трябва да бъде под формата на фибри.
Количеството протеини, което трябва да приемаме на ден, варира в зависимост от теглото ни. Те съдържат средно 4 кал в 1 г. Човек с тегло 68 кг следва да консумира 55 г протеини на ден.
Съставките, които са вложени в съответната храна, по правило са изброени в низходящ ред спрямо количеството им. Затова, ако искаме да намалим консумацията на захар, трябва да се уверим, че тя не фигурира сред първите съставки в етикета, което би означавало, че е преобладаваща в този продукт.