20 Февруари 2020четвъртък19:11 ч.

Чиновнически ад

/ брой: 8

автор:Аида Ованес

visibility 1514

Има ли нещо по-цинично от това чиновник, а не лекар, да определя с какво да бъде лекуван болният? Пациентите не без основание наричат такова действие от страна на надзора на касата геноцид. Защото в новите изисквания за лечение на вирусен хепатит С при хора над 18 г. изрично е записано, че касата няма да плаща скъпите лекарства, ако при болния "се очаква ниска продължителност на живота, поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания".
Дискриминация е по-мекото определение на подобно решение, а истинското е престъпление. Адът е за болните и техните близки.
Ясно е, че общественият здравен фонд трябва разумно да харчи парите, внесени от осигурените. Но трябва ли да се дава толкова опасно оръжие в ръцете на чиновниците, като им се вменяват отговорности, които са от компетенцията на медиците?
От около година у нас е въведено революционно лечение на хепатит С, а критериите за включване на болни стават все по-рестриктивни. Впрочем в останалите европейски страни болните са лекувани само по медицински критерии и няма никакви административни.  
За бюджета за 2016 г. управляващите се похвалиха, че парите за касата са с около 129 млн. лв. повече, но неразплатените с лекари, болници и аптеки милиони "висят" още. За т.г. парите са с 273 млн. лв. повече от 2016 г., но по нищо не личи, че ще бъдат разпределени така, че болните да не се чувстват като бреме на обществото.
Иначе държавата ни е поела ангажименти за намаляване на смъртността от хепатит С. Какво друго, освен лицемерие, може да е това? Защото намаляване на смъртността с предписване на болните на неадекватно лечение по "икономическа целесъобразност" е най-малкото циничнo.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 35

Изчезването на насекоми е опасно и за човека

автор:Дума

visibility 88

ЕС започва трудна битка за разпределяне на 10-годишен бюджет

автор:Дума

visibility 102

Българка е сред жертвите на стрелбата в Германия?

автор:Дума

visibility 241

Над 200 коли се удариха във верижна катастрофа в Канада

автор:Дума

visibility 894

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 724

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 460

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ