18 Май 2024събота20:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Да се разбърква, но да не се смесва!"

Желязно правило на Джеймс Бонд гласи: В едно ястие никога не бива да се слагат различни сортове фасул

/ брой: 265

visibility 712

Ани Димитрова

По време на постите фасулът безапелационно застава начело на класацията за най-предпочитани храни и пази първото място 40 дни. Макар че и после винаги е сред вечните победители.
Казват, че има около 200 сорта - бял, червен, розов, шарен и дори черен. Но цветът няма значение, защото всички сортове са вкусни и полезни, с високи хранителни качества.
При фасула има само един проблем - готви се дълго. За улеснение на домакините обаче в магазините се предлага консервиран и така всяка стопанка спестява време и може да си свърши някаква работа, вместо да наглежда гърнето или тенджерата с боб на печката.

Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на фасула е открито в древнокитайски летописи от II хилядолетие преди новата ера. Древните гърци и римляни също са го използвали за храна и лекарство. Семена на фасула са били намерени при археологически разкопки на територията на днешно Перу. Той е бил традиционна храна за древните инки и ацтеки, чиито цивилизации са съществували от ХI до ХVI век на територията на Южна Америка, която се смята за родина на бобовите култури.

Вместо риба и месо

Защо нашите древни предци са обичали толкова фасула? Оказва се, че по време на постите той замества месото в храната на християните. Независимо от това, че месото е животински продукт, а фасулът - растителен, те имат сходно съдържание на белтъчини, витамини и минерални вещества. Без да знаят тези научни факти, нашите предци изглежда са разбирали интуитивно, че бобовите култури засищат също толкова, колкото и парче телешко, и затова през дългите пости са наблягали на фасула, граха и царевицата.
Бързото засищане се дължи на богатото съдържание на белтъчини, които се усвояват лесно от организма. Фасулът съдържа също въглехидрати, аминокиселини, витамини от групата В и витамин С, минерални вещества: натрий, калий, калций.

х Желязото увеличава притока на кислород към клетките и повишава съпротивителните сили на организма към инфекции.
х Цинкът подобрява функциите на главния мозък.
х Медта участва в синтеза на хемоглобина, спомага процеса на генериране на енергия в клетките, има антиоксидантни свойства.
х Фосфорът, съединявайки се с токсичните и радиоактивни елементи, извежда вредните вещества от организма.
х Фасулът съдържа инсулиноподобното вещество аргинин, понижаващо нивото на кръвната захар.
х Люспите на бобените зърна оказват диуретично действие.
х Най-общо казано, фасулът влияе положително на работата на половата система, включително и на мъжката потенция.
х И още едно важно свойство на фасула - той подпомага разтварянето и изхвърлянето на камъни от бъбреците и жлъчния мехур, предотвратява образуването на зъбен камък.
х Учените твърдят: този, който редовно се храни с фасул, е спокоен и добродушен, защото фасулът влияе благотворно на нервната система.
х Освен това подобрява обмяната на веществата в организма.
х Искате да отслабнете? Моля, започнете фасулена диета.


Доста маневри при приготвянето

Важно е при термичната обработка и консервирането фасулът да запази полезните си свойства. Установено е, че при консервиране в него се запазват до 70% от витамините и до 80% от минералните вещества.
Ненапразно са измислили консервите от фасул. В нашето забързано всекидневие, в което всяка минута е ценна, опитайте да приготвите бързо най-обикновено ястие с фасул. Първо трябва да го накиснете в предварително преварена и охладена вода за една нощ. На всеки 5-6 часа трябва да сменяте водата, иначе фасулът няма да омекне при варенето.
След това го варите най-малко час и половина, като първият и вторият бульон се налага да излеете и едва третият да използвате за храна. Но преди това готовият фасул следва най-малко половин час да кисне в бульона. И освен всичко това да измиете, почистите и нарежете останалите продукти за ястието. А съвременната жена има ли достатъчно време, за да готви полезни ястия с фасул за цялото семейство?
Въпросът е риторичен. Производителите на консервиран фасул са помислили за това. Днес домакинята може просто да избере ястието и да добави към съставките съдържанието на консервата или да го стопли и... гарнитурата е готова.
Фасулът е универсален продукт. Той се съчетава чудесно с домати, патладжани, орехи, чесън, лук, зелени подправки, кашкавал, сухари и даже... с грозде.
Ястието може да се приготви, като се спазва точно рецептата или да се измисли нещо ново, оригинално: всевъзможни салати, чорби или супа-пюре, гарнитура за месо и риба, сос или пастет, който се маже на филия, а още и кюфтета и даже десерт.
Истина е, че фасулът се усвоява трудно в стомаха, причинява подуване на червата. Добавяйте в ястията повече моркови и зелени подправки, като се храните, отпивайте топъл ментов чай и така ще избегнете неприятните последствия.
Но преди да започнете да готвите нещо от консервиран или суров фасул, имайте предвид, че за всяко ястие са подходящи различни сортове фасул. Въпреки че според учените еднакво полезни са всички сортове без изключение - както белият фасул, така и червеният, черният, розовият и шареният...
И накрая запомнете перифразираното правило на Джеймс Бонд: "Да се разбърква, но да не се смесва!" В смисъл такъв, че в едно ястие не трябва да се смесват различни сортове фасул.


Нещо любопитно за главния герой


Когато избирате суров или консервиран фасул, обърнете внимание на това зърната да са цели, абсолютно гладки, без повреди, а цветът да е равномерен, без петънца.
Националните кухни на много народи са известни с ястията си от фасул: английска, мексиканска, индийска, турска, японска, руска, грузинска, арменска и, разбира се, българската кухня.
Ястията от фасул се поднасят на масата с червено вино или коняк. Фасулът става още по-вкусен, ако зърната предварително се накиснат вместо във вода, в бира.
Фасулът е чудесно козметично средство, което изглажда бръчките. Пюрето от сварен фасул се смесва с растително масло, лимонов сок и подмладяващата маска се нанася на лицето. Отмива се с хладка вода.


 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1126

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1104

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1200

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1124

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1235

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1074

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1288

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1231

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1172

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ