20 Септември 2020неделя08:04 ч.

От редактора

Депутати бюрократи

/ брой: 115

автор:Борис Данков

visibility 1560

Не, няма друга "метафора" за депутатите от Народното ни събрание, бламирали с мнението и гласа си през изминалите 20 години внесените близо 20 проекта на Закон за българския език. Защото каквото и да говорим, както и да съдим, главната причина за това позорно размотаване е в чиновническата немара и интелектуалния мързел на голяма част от народните ни избраници, в преплитането на техни лични интереси и политически боричкания. Във всеки случай - далече и против интересите на България.
Как иначе може да се обясни фактът, че всеки път главният "аргумент" на противниците на закона е тяхното позоваване върху липсата на "правно основание" за неговото приемане. Така например бившата шефка на "Правната комисия" Искра Фидосова е сметнала, че 98 закона били "достатъчна гаранция за защита на българския език"(!). Маститата юристка би трябвало поне да знае, че в правото количеството не е гаранция за качество. Достатъчно е дори само да хвърлим поглед върху стенограмите от последните дискусии в родния парламент върху проекта на Закон за българския език, за да разберем какво чиновническо скудоумие  се е ляло. "По-скоро при мене се налага мнението, че няма необходимост от такъв закон - убеждава своите опоненти ген. Атанас Атанасов и привежда като свой аргумент факта, че "половината български учители говорят на диалект". Друга депутатка, Юлия Колева, е убедена, че срещу инвазията от латиноезични надписи "по-важен е възпитателният подход, отколкото нормативния"(!) А новият шеф на разузнаването Йордан Бакалов тогава пък е прозрял, че "общо взето, становищата не са положителни в подкрепа на един такъв закон". Върхът на филологическия слалом обаче е речта на лидера на ДПС Лютви Местан, който, за да обоснове несъгласието си с предлаганите закони, обещава... да хваща "езиковите грешки" в речта на всеки депутат, който ги е внесъл или подкрепил (!?)
И какво е всичко това? - Компетентност, деловитост или чиновническо скудоумие? Сега се чува, че председателката на Народното събрание Цецка Цачева е подела инициативата за нов Законопроект за езика. Дано най-сетне да се намери един достоен политик, който да измие очите на родния парламент. Дано.
 

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 343

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 148

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 209

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 205

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 900

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 447

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 781

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ