11 Юли 2025петък11:17 ч.

Диагноза трихинелоза

/ брой: 262

автор:Милчо Андреев

visibility 3173

Множеството случаи на заразени от трихинелоза през миналия ловен сезон показаха, че опасността от тази коварна болест все още се подценява. Характерно е, че основно пострадали са бракониери, техните семейства и приятели. Ето защо се налага за пореден път да си припомним, че трихинелозата е широко разпространено паразитно заболяване, което засяга предимно месоядните и всеядните животни и човека. Причинява се от паразита Trichinella spiralis. Полово зрелите трихинели паразитират в червата на гостоприемника, а мускулните трихинели - в напречно набраздената му мускулатура. Животните се заразяват чрез поемане на сурово месо или трупове на животни, заразени с мускулни трихинели. В стомаха те се освобождават от капсулите и преминават в червата, където ос превръщат в чревни трихинели. Там живеят от 2 седмици до 3 месеца, през което време се размножават. От 4 до 6 дни след оплождането женските трихинели започват да раждат младите. Една женска ражда от 200 до 2000 млади трихинели, които се придвижват по кръвен и лимфен път до напречно набраздената мускулатура. Концентрират се в най-голяма степен в диафрагмата, дъвкателните мускули, езика, хранопровода и скелетната мускулатура. След 3-4 седмици мускулните трихинели започват да се завиват, а към 5-6-ата седмица около тях се образуза капсула. Те стават способни да заразяват още в момента на завиването си. Капсулираните мускулни трихинели запазват жизнеността си от няколко месеца при свинята до 25 години при човека.
Устойчивостта на мускулните трихинели в месото, колбасите или труповете на умрелите животни е различна и зависи от начина им на съхраняване. При температура 70рС те умират за кратко време, при -10рС след няколко седмици, а при -30рС за 4 дни. В труповете на умрелите животни издържат до 3-4 месеца.
Човек се заразява при консумация на сурово, сушено или недостатъчно термично обработено месо от диви и домашни свине, язовци, мечки, нутрии и др. месоядни и всеядни животини. Чревните трихинели причиняват възпаление на чревната лигавица. Мускулните трихинели предизвикват кръвоизливи, възпаление и дегенерация на мускулните влакна.
При човека признаците на болестта зависят от степента на заразяване. Инкубационният период трае от 7 до 20 дни. При поглъщане на повече от 35 хиляди трихинели болестта протича тежко и може да завърши със смърт. Най-характерните признаци са оток на лицето, клепачите, конюнктивит с кръвоизливи, затруднено дишане, повишаване на температурата до 40-41 рС, понижено кръвно налягане, тахикардия. При повторна консумация настъпват тежки усложнения под формата на остра сърдечна недостатъчност, пневмония, белодробен оток, кожни обриви с кръвоизливи и др. При лека и средна степен на заразяване симптомите наподобяват грип, ревматизъм, коремен тиф, астма и др.
Поставянето на диагноза при болните животни е възможно само чрез трихинелоскопирането на проби от напречно набраздени мускули. За изследване се изпращат проби от диафрагма, междуребрени мускули, език или дъвкателни мускули.
За да се избегне заразяване, не се консумира месото на диви свине, язовци или мечки, преди да е изследвано за трихинелоза. Труповете на болните от трихинелоза животни се унищожават.

Обиски в енергетиката заради договора с "Боташ"

автор:Дума

visibility 3557

/ брой: 125

Въвеждат пълен контрол върху шофьорските курсове

автор:Дума

visibility 6193

/ брой: 125

Обявите за работа намаляват

автор:Дума

visibility 5808

/ брой: 125

Едва 31% от българите са чували за европроекти

автор:Дума

visibility 6288

/ брой: 125

Македонският език отхвърлен в Страсбург

автор:Дума

visibility 3236

/ брой: 125

Санчес с мерки против корупцията в Испания

автор:Дума

visibility 5885

/ брой: 125

Арестуваха заподозрян за терор в Германия

автор:Дума

visibility 3176

/ брой: 125

Единение

автор:Александър Симов

visibility 5821

/ брой: 125

За убеждаването

автор:Първан Симеонов

visibility 3770

/ брой: 125

Пет препоръки към България от ЕС

автор:Дума

visibility 2423

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ