31 Май 2020неделя15:15 ч.

Днес национализация. А утре?

/ брой: 243

автор:Христо Панайотов

visibility 1850

Основните реплики, които вървяха сред инвеститорската общност в страната през последните няколко дни, бяха: "национализация" и "борсов крах".


Причината за тях не бе в "настъпването на Девети септември", а в недомислената идея на правителството за социалната сфера. На заседанието си от 21 октомври кабинетът реши към Националния осигурителен институт (НОИ) догодина да бъде създаден нов солидарен фонд, в който да бъдат прехвърлени натрупаните средства за категорийните работници по личните им партиди в частните професионални фондове.


С това си решение на практика правителството ще национализира натрупаните средства по индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове (ППФ) и ще ги прехвърли на разпореждане към НОИ. Става въпрос за активи на стойност от близо 500 млн. лева, немалка част от които са инвестирани в държавни ценни книжа (ДЦК), облигации и акции. Най-важният въпрос, разбира се е: "Как ще се осъществи прехвърлянето на активи от частните ППФ към държавната НОИ?" Вариантите не са много: осигурителният институт да смени фондовете в управлението на натрупаните активи или активите да бъдат осребрени и прехвърлени.


Първият вариант има множество въпросителни пред себе си, свързани със спецификата на инвестициите, а вторият може да се окаже напълно "катастрофален" за родния ни капиталов пазар и в частност - за "Българска фондова борса". По данни на Комисията за финансов надзор към 31 септември т.г. професионалните фондове имат вложения в акции, права и дялове за близо 127 млн. лева, като голяма част от тях е в български ценни книжа. Най-просто казано - приемането на това решение на МС ще доведе до масирани разпродажби на и без това крехкия ни капиталов пазар. Само с излизането на новината, което съвпадна с края на борсовата сесия, водещият фондов измерител Софикс падна с над 2 процента, а в началото на следващия ден бе констатирана загуба от над 4 на сто. Какво ще бъде отражението й в бъдеще може само да се гадае... Но в сегашното си състояние на ниска ликвидност, липса на сериозно инвеститорско търсене и икономическа криза капиталовият ни пазар трудно би преглътнал 127 млн. "хапка".


За съжаление това е вторият негативен сигнал, който кабинетът изпраща към инвестиционната общност, и то - само в рамките на месец и половина. На 13 септември Министерство на финансите напук на всички пазарни правила увеличи капитала на БФБ-София, ощетявайки всички останали акционери на борсовия оператор.


Сега се национализират пенсионните спестявания на хората.


Какво ли можем да очакваме утре?


--------


Текстът има само аналитичен характер и според мнението на автора и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1278

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 677

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1843

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ