Двойно ферментирала бира заздравява съня
/ брой: 231
Експерти установиха, че двойно ферментиралата бира съдържа много пробиотични микроби, които носят различни ползи - като се започне от поддържане на теглото и се стигне до укрепване на съня, съобщи "Дейли мейл".
Специалистите са работили с белгийски бири като "Хогардън" и "Вестмале трипъл", които са двойно ферментирали - веднъж в пивоварната и втори път в бутилката. Втората ферментация увеличава алкохолното съдържание и променя вкуса, като той става по-силен и сух. При нея обаче дрождите са различни от тези за традиционната бира.
"Получавате по-силна бира, която е много, много полезна", изтъкна проф. Ерик Класен, специалист по чревни бактерии от университета на Амстердам. И добави: "Не даваме оправдание на хората да пият повече бира. В големи концентрации алкохолът е вреден, но ако пиете по една такава бира дневно, ще бъде добре за вас."
Учени от университета на Небраска установиха, че някои бутилки бира съдържат до 50 милиона пробиотични или "добри" бактерии. Попаднат ли в храносмилателната система, те убиват съперниците си - "лошите" бактерии, които предизвикват всякакви болести.