25 Октомври 2020неделя12:55 ч.

Дянков лъже за поста си в ЕБВР

Министърът ни е сложен на ротационен принцип просто да председателства следващо заседание на европейската банка

/ брой: 122

автор:Иван Ангелов

visibility 980

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че министър Симеон Дянков е избран на високия пост "председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие". От своя страна Дянков заяви, че за пръв път човек от Източна Европа заема толкова висок пост и това е признание за фискалната политика на България. Слушах как журналисти задават въпроси за значението на "избирането на такъв важен пост в ЕБВР."  
Изненадах се, че и политици, и изтъкнати журналисти не знаят истината. За това е допринесла лъжливата информация, поднесена от правителството и сервилната българска журналистика, която не се е постарала да провери за какво става дума. Писано беше дори, че Дянков щял да надзирава използването на 40 млрд. евро, ще участва на най-високо ниво в управлението на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и т.н.
И така, ЗА КАКВО СТАВА ДУМА?
За мен като дългогодишен (12,5 години) служител на ООН, достигнал до поста директор на големия отдел за Глобални секторни проучвания в ЮНИДО (Организация на обединените нации за индустриално развитие) във Виена беше пределно ясно, че новината за "високото" назначение на Симеон Дянков в ЕБВР в Лондон е пълен блъф.
В ООН и другите международни организации се избират председатели на годишните сесии на ротационен принцип между страните членки. Ролята на тези личности е да ръководят годишните сесии на съответната организация: да я откриват и закриват, да дават думата на докладчиците, на изказващите се, да дават почивки, да обявяват часа и залата на следващото заседание или на заседанията на работни групи и т.н. Те нямат никакви реални управленски функции. Не могат да влияят за назначения, повишения или уволнения на персонала. Не могат да упражняват никакво влияние върху решенията, защото те се вземат с гласуване от акционерите в зависимост от размера на акционерното участие.
Ротационният принцип се прилага по различни начини: по географски райони, по реда на английската азбука или азбуката на друг официален език. В ООН се прилага географският принцип. Редуват се представители на съответните географски региони на страните членки: Западна Европа, Източна Европа, Г-77 (групата на необвързаните някогашни 77 страни), по континенти или субконтиненти. Всяка от групите, когато й дойде редът, избира по установен ред свой кандидат, който бива избиран на пленарно заседание. По-малките организации понякога прилагат редуване по азбучен ред.
Често пъти в съответните страни за вътрешна консумация се съобщава, че е избран г-н Х (някакъв министър) и че това е голямо признание за ролята на страната и т.н. Нищо подобно - просто е дошъл редът на тази страна. Това не се прави по заслуги на страната, а по установения начин за ротация.
При прилагането на този ротационен принцип понякога се попада случайно на интелигентни политици или добри професионалисти. Например през 1970-те големият български учен акад. Евгени Матеев бе избран за ротационен председател на Икономическата комисия на ООН за Европа в Женева. В редица случаи обаче се попада на неподходящи хора. Спомнете си за ротационното председателство на Общото събрание на ООН от Стоян Ганев (тогавашен министър на външните работи на България) в началото на 90-те.
И така, бъдете спокойни! Няма никакво важно назначение на Симеон Дянков. Дори и в този най-елементарен случай на ротационна процедура нашите власти заблудиха българската общественост, а сервилната преса им помогна да го направят.


Б.ред. Очевидно, колкото бе вярна лъжата, че Дянков е сред водещите 100 икономисти в света (измислена от него версия за списък, в който икономистите сами вписват своите имена), толкова е вярна и лъжата за избирането му в ЕБВР. Според мнение на проф. Димитър М. Иванов, разпространено тези дни от агенциите, Дянков е избран на ротационен принцип да бъде председател на Борда на гуверньорите на ЕБВР на следващата годишна конференция в Турция през 2013 г. А "надзорен съвет на ЕБВР" изобщо не съществува. Според проф. Иванов не е вярно също, че Дянков е първият представител от бившите социалистически страни "на такава висока позиция". Унгарецът Миклош Немет - лидер на Социалистическата работническа партия в тази страна, от 1991 до 2000 г. е бил втори човек в банката - позицията му е истинска и е получена на чисто професионална основа.  

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 31

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 79

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 133

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 37

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 852

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1338

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 555

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ