19 Септември 2021неделя01:29 ч.

Ефективност, отчетност и координация

/ брой: 176

автор:Веселин Стоянов

visibility 1468

Щели да създават видеоконферентна връзка между затворите и съдилищата. Със създаването на видеоконферентна връзка за разпити и представяне на веществени доказателства и експертизи се очаквало да намалеят разходите по конвоиране на задържаните до съдебната зала и да се улесни представянето на експертизи и разпитите на свидетели.
Много трудно обяснение, да ви кажа. Някак сложно и мъгляво. Нали експертизи и доказателства пред съда трябва да представят прокурорите или пък адвокатите на подсъдимите. Що ще чинят те в занданите, вместо в съдебната зала? Или новата идея е прокурори и адвокати да бъдат вкарани в затвора. В което има известна логика, народът го желае отдавна, но няма идеално щастие. Иначе виж, че предложението идва не от друг, а от Висшия съдебен съвет. Пак мрак в идеята, чудиш се дали пък членовете на Висшия съдебен съвет не си осигуряват бъдещ комфорт, щото нищо не се знае в живота.
Има още едно обяснение за този проект, наречен по социалистически, сякаш взет от N-та национална партийна конференция: "Ефективност, отчетност и координация в съдебната система". Щели да се намалят разходите по конвоиране на задържаните в съдебната зала и да се улесни представянето на експертизи и разпитите на свидетели. Пак ни напушва смях - ами те задържаните ги пущат на другия ден. В залата се явяват с дузина адвокати, а свидетелите мълчат като пукали и е все тая дали ще мълчат пред камерите или пред лицето на съдиите. Освен това става ясно, че подобна кинодейност ще се осъществява и по други съдилища чрез мобилна техника по принципа: "Първо в София, а после и в други градове".
Единственото обяснение на този проект е нуждата някой да усвои предвидените 1 399 400 лева до декември тази година. След което, по стара родна традиция, ще започнат едни питания: ама тези разпити ще бъдат ли признавани за свидетелства?; ако линията нещо прекъсне, ще трябва ли да прекъсва и делото?; кой и колко ще плаща на операторите на тази техника (минимум двама, а може и повече, ако трябват осветители и озвучители, и ще носят ли те някаква отговорност за секретност, ако делото е при закрити врати!) и изобщо редица технически проблеми, които трябва да бъдат обмислени законодателно. И иновациите в съдебната система ще бъдат отчетени пред любимия ЕС, а сетне забравени. Но парите усвоени! Вероятно от близки на някое съдебно началство фирми. Със сигурност - сиромаси. Ще речете, ама ... нали, таковата... съдебната система, не е удобно някак си! Аз пък хич не се изчервявам от срам да си го кажа, като се сетя за вилните места по Черноморието, отстъпени на магистрати - също сиромаси. 
Такива работи...

 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ