27 Май 2020сряда04:12 ч.

Енергийният еничар*

Глутница кучета са захапали големите проекти, господарите им не очакват чак такава преданост

/ брой: 136

автор:Нора Стоичкова

visibility 1839

Оня ден Белград и Москва подписаха споразумения за сръбския участък на газопровода "Южен поток" и хранилището "Банатски двор". А по оня ден - Турция пусна Москва да прави проучвания за строежа на "Южен поток" в свои териториални води. И още няколко енергийни споразумения пак със същата цел - тръбата да заобиколи възможно най-отдалеч България.


Защото "терзанията на България за тия 300 км тръби от "Бургас-Александруполис" може да побъркат всеки". Както писа руският "Комерсант".


В тази връзка сън не ни ловикакво точно прави българският министър Трайчо Трайковна срещите си с официална Москва. Но пък каквото и да прави, напълно си го заслужи. И той, и преките му началници. Които от мига, в който заеха най-висшите постове в държавата, сложиха всички съвместни енергийни проекти с Русия на трупчета с такава олелия, че участниците с по-крехка нервна система се разбягаха. Шокирани и омерзени. Шокирани, че един едър бизнес може да стане обект на политически рекет пред очите на цялата международна общественост. И омерзени - че са тръгнали да правят бизнес с европейска България, а ги оплюват като руски мекерета някакви си български мекерета.


Обяснението на премиера Бойко Борисов бе: "Притеснява ме с руски пари, с руски строители да строим АЕЦ "Белене". В популярните му представи Втора атомна трябва да стане европейски проект. Каквото и да означава това. Защото "Белене" е не просто европейски, но и международен проект. Хайде пак да ги напишем основните играчи с чист европейски произход -  немският концерн RWE, френската "Арева", "Сименс" и много други. Ако и тези фирми са "троянски коне на Русия в ЕС", направо да се устремяваме пак към една- единствена изборна бюлетина и изборна активност от 99,99% за една-единствена партия. Просто да спрем да си играем на демокрация и тия, които не сме съгласни да слугуваме на разни батковци, да си ходим от тая държава.


Премиерът каза, че се притеснява от руската рубла и взе, че изтърси: "Саркози даже ме попита защо не сме го търсили до момента."


Ти да видиш! Не знаехме, че Саркози е наясно със софийския жаргон, че да общува на равна нога с нашия премиер.


Защото обратният вариант - Бойко Борисов срича френски разговорник, облегнат на приятелското рамо на френския президент: Sarko, donne moi le pettit dТargent pour Belene, е твърде ексцентричен дори за обръгналите ни на какво ли не представи.


Нокаквато и глупост да изръси премиерътистината е, че стои симпатично. Някак секси. Викаш си - абе, не е много в час, ама я го гледай как стои до Сарко във Версай. Като четирикрилен гардероб. Изправил се в цял ръст срещу един Путин и иска да извоюва българския национален интерес от великата руска мечка.


Щеше и да ни е смешно, ако с ролята си на енергиен еничар днешният български премиер не ни вкара в голяма беля. Защото, а си отвори устата по телевизора, а сме се разделили с поредния милиард очаквани приходи. Новият ни премиер най-неочаквано се очерта като едно от най-непредвидимите и най-големите разходни пера в бюджета.


Така че финансовият министър Симеон Дянков може да ни спести разходи, ако просто му тури един заглушител на комуникациите с телевизора. Вместо да товари с данък пушачите и да се оглежда във фискалния резерв, като изгладнял хъш на "Радецки" на козлодуйския бряг.


С нескопосаното си противодействие на руските енергийни интереси влезе в незавидната роля на енергиен еничар по отношение на националния ни интерес. Който не предвижда България да бъде заобикаляна като турско гробище от газовите тръби към Европа. Защото спогодбите на Русия с Турция и Сърбияни изолират по непростим начин от основни парични потоцив полза на нашите съседи. А в условията на глобална криза да сложиш проект като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и дори спорния "Бургас- Александруполис" на трупчета, граничи с национално предателство.


Защото парите за здравеопазване към днешна дата не стигат с над 100 млн. лв., а след година недостигът ще е над половин милиард. Откъде ще ги вземат тия пари. Франция да не е на Луната? И там има финансови проблеми, как си ги представя премиерът френските милиарди да потекат към "Белене" току-така. Като е толкова на ти с френския, що не попита Саркози и на каква цена ще се порадваме на френската инвестиция. Понеже на нас ни е бедна фантазията.


Исторически погледнато, за България е било винаги ужасно трудно да се намеси в голямата енергийна игра, като капитализира геостратегическото си положение сама. Винаги е имала нужда от някой Голям брат да я сложи на подобаващо място. Просто защото е малка страна с твърде ограничени ресурси и е обречена да бъде сателит на нечии интереси. Затова нашите държавници изглеждат винаги и без изключение нелепо на подобни преговори. Като изгладнели хлапета, помъкнали твърде голям черпак към казана на големите батковци.


Сега имахме пръв и единствен шанс да се идентифицираме в голямата енергийна игра като отделен субект. И го проиграхме! Заради голямата уста на глутница кучета по високите етажи на властта. Които са зяпнали към господарите си с изплезени езици. Точат лиги по земята и си чакат комата. Ще останат изненадани, ако разберат, че и могъщите им господари чак такава преданост не ги радва. Защото те искат да използват България и националния й интерес, за да притискат официална Москва. А не да я отегчават до смърт, за Бога!


Глутницата кучета успяха да направят невъзможното на пръв поглед - тръбите да ни заобиколят, немският концерн RWE да се откаже от АЕЦ "Белене", Русия да прегрупира партньорите си без нас. Нашите не спират да джафкат и да губят милиарди. В името на нескопосания каламбур да не са троянския кон на Русия в ЕС.


Зад тази простотия, разгласена лично от една твърде спорна личност - ядрения енергетик Георги Касчиев, стоят всъщност една купчина пари.Наградата им за цялата тази поразияНали няма наоколо наивници, които да вземат насериозно премиерските терзания по отношение на произхода на парите. Рублите също имат валутен еквивалент и за този факт не е нужен френски разговорник. Нито пък специализирано финансово образование.


Премиерът е толкова убедителен, когато ни разказва как 1 млрд. лв. са потънали в дупката на Втора атомна. Когато съветва студентите в УНСС да не правят никога сделки като тази за АЕЦ "Белене". Сякаш ей сега ще те светне как се изчислява магнитният диполен момент на релативистския електрон. Или пък ще сметне наум колко милиарда евро ще трябва да извади от българския бюджет и да ги даде на руснаците, като тури окончателно АЕЦ "Белене" на трупчета. Вместо да им ги вземе. Пък да има повече пари за образование, здравеопазване и социални дейности. И да ни построи магистрала "Тракия".


Крайно време е този човек да спре да се пъчи по международната сцена като планинска горила в размножителен период. И да ни прави за смях и на Изток, и на Запад.* Материалът е публикуван на 22 октомври 2009 г. в блога на Нора Стоичкова - http://nstoichkova.blog.bg.


Според ДУМА той е изцяло актуален и днес.
Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ