01 Юни 2020понеделник02:40 ч.

Генералът стратегически преподрежда играчите

Дали иска да отреже пипалата на истинския октопод?

/ брой: 291

автор:Тихомир Стойчев

visibility 2092

Много странни неща стават в България, има и има много подозрителни неща около внезапното забогатяване и появата на терена на българския бизнес на ливанеца Газуан Шараф. От твърде семпъл емигрант, който купува и продава стоки на пазара в Илиянци, изведнъж около него се зашумява и той започва да върти милиони, с които купува и препродава най-апетитните недвижимости. Колкото и да е странно, Шараф винаги се оказва достатъчно добре информиран и ориентиран, за да може хем привидно да даде достатъчно висока цена за

сложени на пазара държавни имоти

хем след това подозрително бързо да успее да ги продаде с огромна печалба. Всичко това не само създава около него ореол на търговец от суперкласа, но и прави подозрителни всички връзки, които той има с хора от висшите етажи на управлението и политиката.
Газун Шараф се набива не само в очите на българската общественост, но и попада в полезрението на вероятно най-успешния и влиятелен български политически мъж от последните години. В интервю за столичен всекидневник преди години Бойко Борисов дори е принуден да коментира изказване по негов адрес на о.з. ген. Атанас Атанасов, който го нарекъл "острие на червената олигархия и фаворит на руските интереси в България". Тогава сегашният премиер не скрива мнението си за начина, по който се е управлявала София и държавата по времето на Иван Костов.
Българската общественост пък помни, че от това време започна неимоверният пик на групировките СИК, ВИС, Аполо-Болкан и др., чиито знакови имена, от които се свързваха с цялата гама насилствена и откровенно престъпна дейност. Само че дотогава те рискуваха силово да налагат правила за охрана и застраховане, а с идването на правителството на ОДС най-знаковите фигури от тях бяха поканени да пият кафе в кабинета на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев. Но освен че излязоха по-скоро развеселени оттам, те видимо подобриха не само външно визията си, но се оказаха и онези добре облечени бизнесмени, които помагаха да се канализират доста по-големите, но с височайша благословия игри, които ставаха по границите за сметка на всички нас.
Да си го кажем откровено - контрабандата и всеки престъпен бизнес започнаха да процъфтяват, и то в такъв вид и размери, че скоро съвместното участие позволи

политическият елит и престъпните босове

да се обединят и да се изравнят по мощ и влияние. Именно създадените връзки и натрупаните капитали от онзи период и до днес бетонират тайни връзки, които превръщат мафията в несменяем български елит, неистово стремящ се да пази статуквото.
Част от тези капитали и връзки освен че вдигнаха тавана на корупцията и я установиха като траен модел в поведението на българските правоимащи, се вляха във вече доста изсветлени привидно дейности - строителство, селско и горско стопанство, банково и застрахователно дело и др.
Точно в интервюто, в което громи опозицията, Борисов припомня нещо много важно: "...В "Софийски имоти" сега излязоха връзките на г-н Костов с кръг, който се е облагодетелствал". И визира този кръг - "фирма "Хрисома"; Газуан Ахмад Шараф; Мая Кирчева; Светлин Нейнски; "Софияленд"... приятелите му и хора във фондацията на неговата (на Костов) съпруга са взели най-апетитните места в София... магазинчета или кафенета на "Витошка".
Когато дава това интервю, Борисов е кмет на София и не много зависи от него, особено като се имат предвид дълбоко вкоренените интереси на Столичния общински съвет, в който има апаратни играчи и чиновници със стаж, чието начало се губи назад в далечните Живкови години.
Сега положението е друго, защото ако не съвсем от Борисов, то нещата зависят и от екипа му, където се наблюдава едно

ново силно начало при Цветанов

Докато крояха шапката на скъсания отвсякъде средностатистически българин, който трябва да работи единствено, за да плаща данъци, сметки, да купува и лепи по колата си стикери и винетки, министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветанов съзря нещо отдавна известно - тези дейности често служат за обогатяване на същите онези групировки от миналото.

Незабавно се случи чудото!

Дали от злопаметство или разтревожен за патрона си и неговото обкръжение, където и той е от доста години, незабавно изпищя о.з. генералът Атанасов, който реши да прехвърли горещия картоф в чужди шепи: "100 милиона лева са дълги ушите на премиера Бойко Борисов - не е редно да се дават толкова много пари за специални разузнавателни средства и подслушване във време на криза", заяви бившият директор на НСС по Нова телевизия. В типично свой стил човекът с обидно измислен оперативен псевдоним от бившите му подчинени уж безадресно подхвърля, че "това е признак на манталитет, придобит в службите на МВР". Едновременно той се опита да се направи и на "поборник на страната на правото и институционалността": "Нормално е в една държава да се контролират различни институции със СРС-та, но това да става само по и според закона. Излишно се политизира тази тема в България и от политиците".
Тази поза на правозащитник "най-отива" на г-н Атанасов, защото: той никога не е пристъпвал закона; не е злоупотребявал със СРС-та и с власт; не е политик и никога не се е дори опитвал да манипулира общественото мнение, като използва служебно или друго положение.
Потвърждение: воден единствено от добра воля, дълбоко чуство за необходимостта от налагане на справедливост и законност, както и по заповед на премиера сформира екип, който пише доклад срещу членове на правителството, на което е подчинен, като, трепейки се денонощно и рискувайки в постоянен сблъсък с врага, събира информация от листчета.
Няма начин да не подскачат някои от казаното от премиера Борисов в неделя, че "управниците трябва да бъдат проверявани сега, а не когато не са на власт". Няма начин това да не тревожи господата Костов и Атанасов, защото тихомълком техни хора не само останаха през годините, въпреки че синьо-партийната им преданост беше основният им кадрови просперитет, но и сега се намират на твърде важни, възлови позиции във всички власти.
Дори воден от далновидността в стратегическите си замисли, генералът преподрежда играчите в политическите отбори и гради виртуални мостове, като обяснява колко е опасно всичко това за единството на екипа от управляващи и главно за тандема Ваньо Танов и Цветан Цветанов. Управляващите в лицето на премиера и вътрешния министър имат намерение да използват резултатите от СРС-тата за политически цели, което е недопустимо и грубо, особено преди избори, заяви о.з. Атанасов.
Всъщност добре би било не толкова да се вглеждаме в неговите кроежи, а да видим дали ще се осъществи желанието на носещите отговорността за управлението да надникнат в "съкровените" тайни на миналото и да отрежат пипалата на истинските октоподи. Сега, за разлика от 2006 г., Бойко Борисов има много повече възможности и много по-голям екип.
 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ