22 Януари 2021петък20:44 ч.

Реплика

ГЕРБ да почерпят

Изгарящо точната президентска кандидатура на управляващите е тази на Стратега от Мировяне

/ брой: 174

автор:Чавдар Николов

visibility 1233

Целата прогресивна нашенска общественост понастоящем е затаила дъх, очаквайки заветната президентска номинация на ГЕРБ. Аз обаче, изхождайки от подмолно и неподмолно набелязалите се тенденции, ще поема риска и ще дръзна да я назова въпросната кандидатура предварително. И ако се случи през септември тя да не се окаже същата, това би било абсолютно неправилно с всички произлизащи негативни последствия.
Безспорната за мен кандидатура не е тази на Христо Стоичков. Топло е, както се казва, но не е горещо. Не че лично тая нещо срещу Стоичков, но за разлика от доминиращия архитип български политик, Камата не само говори, но и твори чужди езици. Какво само струва думата "вертолейшън" и доколко смислово философски е по-натоварена от "конгречулейшънс, мистър Борисов", да речем! Не можеш и не бива, както е известно, да знаеш повече от началника навсякъде по света, но най-вече у нас.
Няма какво повече да го усукваме, изгарящо точната президентска кандидатура на ГЕРБ е тази на Стратега от Мировяне. Защо?
На първо място, въпросната фигура е интегрална, национално и политически обединяваща. Пената е обичан от целокупния наш народ. Него не го мразят дори левскарите. Което за обичайния черно-бял (червено-син) български мироглед си е направо небивало постижение. Прецедент без преспективи за бъдещо повторение, един вид. Всеки, имал късмета да срещне "чичо Пенчо" на живо, си е общувал с него като със стар познат, близък приятел, почти роднина. И на мен ми се е случвало. Не въплъщава ли по този начин той в най-понятната за нашите географски ширини форма идеала за "баща на нацията"?
А бе не му се разбирало много, много като говорел. То пък на един друг, сътворил едновременно и вселената, и себе си, като му се разбра включително, че щял да се ожени през близките пет години с народополезна цел, голям праз. Даже прекалено много му се разбира, проличава и дразни. Докато в говоренето на Пената има нещо фундаментално, изконно европейско, нещо повече от бюрократичния eurospeak, така да се каже. Диалектичното "Няма да се връщаме напред", казано на място, би ошашавило напълно редовия брюкселски функционер и той в суматохата сто на сто би отпуснал някое и друго допълнително милиардче на България. "Тия двамата, ония тримата, вратарчето и Барбуков" заедно с "Борис три", неповторимо развеселявайки цялата държава, безспорно изиграха ролята на своебразен социален антидепресант в обстановката на перманентна тукашна криза. По-ведра социална кандидатпрезидентска кандидатура отдясно трудно би могла да се намери.
Феновете на Стратега, към които причислявам и себе си, не без основания твърдят, че той получавал сигнали от Космоса, а речта му била само тяхното строго индивидуализирано тълкуване. Пената на всичкото отгоре съвсем не е карък като д-р Желю Желев и тази година още преди полуфиналите безпогрешно позна кой и срещу кого ще спечели купата на страната. Следователно притежава потребните базисни дадености за оптимистичен визионер - прогностична институция. А що се отнася до бъркането на имена, партината там отдавна е проправена на най-високо ниво посредством прословутата замяна на Константинеску с Чаушеску, така че нищо фатално и нищо особено ново.
И най-главното, няма кръчма у нас и в чужбина, където Пената да не е бил и да не почерпил. С евентуалната президентска кандидатура му се отдава уникалната възможност да почерпи целия народ. Нещо, в което не успя даже Батето, светла му памет и лека му пръст.
Така че онези от ГЕРБ, ако още не са се сетили и осъзнали кой е точният човек, да вземат да ме почепят. Както казват лекарите, "бонбони не пием".

Други текстове от автора на chavdarnikolov.web.swu.bg
 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ