20 Юни 2021неделя22:37 ч.

ГЕРБ, принципът на Питър и законът на Паркинсон

Един ден по-малко управление на това правителство е един ден, спечелен за България

/ брой: 118

автор:Велко Вълканов

visibility 3174

Периодът на полуразпадане на правителството, съставено от сборището, наречено ГЕРБ, се оказа твърде кратък - по-малък от две години. Всъщност  разпадането започна още от първите дни на това правителство. Крак повлече фамозната г-жа Румяна Желева, станала по каприз на съдбата министър на външните работи на Република България. Сриват й беше неизбежен. Оказа се, че политическата грамотност на госпожа министърката е под  равнището, на което са намира политическата грамотност на средностатистическия българин. Малко по-късно след нея вирусът на корупцията причини  "разпадането" на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, повлякъл след себе си и интелектуалния феномен Лъчко Мозъка. Намерената на някакъв кръстопът Анна-Мария Борисова можа да пръска очарование като министър на здравеопазването само пет месеца, след което бе оставена да тъне в недоумение пак на някакъв кръстопът. Щафетата пое министърът (на не знам какво министерство) Божидар Димитров. Отиде си човекът въпреки забележителната преданост, която показа към няколкото толкова различни господари. Скоропостижно напусна правителството и министърът на транспорта Александър Цветков. Както той поясни, "по лични причини", но предполагам,

не по собствени лични, а по чужди лични

Процесът на  разпадане на правителството несъмнено ще продължи. Трудно ще се задържат на министерските си кресла възненавижданият от селскостопанските производители министър на земеделието Мирослав Найденов и възненавижданият  от цялата научна общност министър на образованието Сергей Игнатов. Нестабилно стоят на своите места  Трайчо Трайков и третият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Другите министри също са в постоянна готовност да подадат оставки.
Това, което става в правителството на ГЕРБ, може да има различни обяснения. Аз самият ги намирам в добре известния на мнозина от нас принцип на Питър. Питър - това е Лорънс Дж. Питър, който заедно с Реймънд Хул излага в едноименната книга някои свои възгледи за осъществяваните в дадена йерархия процеси. Книгата е написана с  чувство за хумор, но и с една несъмнена  проницателност.
Най-общо принципът на Питър гласи следното: в една йерархия всеки се стреми, движейки се по нейните стъпала нагоре,

да достигне равнището на своята некомпетентност

И когато достигне това равнище, провалът е не само негов, но и на цялата йерархично изградена система. От принципа на Питър произтичат два основни извода: а) работата се върши от хората, които още не са достигнали своето равнище на некомпетентност и б) всяка длъжност в дадена йерархия се заема след известно време от сътрудник, който е некомпетентен да я упражнява.
Съвършено очевидно е, че провалените министри от правителството на ГЕРБ са се намирали под действието на принципа на Питър. При това те са достигнали равнището на своята некомпетентност още като са заемали високата длъжност. Тя е била далеч над техните възможности, поради което още в самото начало започват да търпят тежки провали. Но всяко правителство, включително и правителството на ГЕРБ, трябва, ако не работи, да оставя все пак впечатлението, че работи. Една илюзия иска да бъде постоянно поддържана. Идва обаче време, когато  некомпетентността на някои министри става тъй непоносимо очевидна, че се налага те да бъдат сменени. В една формация като ГЕРБ смяната е за съжаление винаги привидна, защото на мястото на един некомпетентен министър може да дойде само  друг некомпетентен министър. ГЕРБ е кадрова пустиня. Крайният извод е, че ние нямаме изобщо държавно управление. Наблюдава се

някакво мътно брауново движение

Не виждам как картината би могла да бъде по-различна, след като компетентността на кандидат-министрите се оценява от един министър-председател, отдавна достигнал равнището на собствената си некомпетентност.  
Министър-председателят Бойко Борисов започва своята трудова дейност през 1982 г. като служител в Софийското градско управление на МВР. По-късно преминава на работа в Централното управление на противопожарната охрана. През 1990 г., достигнал чин майор, напуска системата на МВР. През 1991 г. той основава фирмата "Ипон-1" ООД, която осигурява охраната на известни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Заемайки така посочените длъжности (функции), г-н Борисов показва  сравнително добро равнище на компетентност. Именно поради това, останал с добри впечатления от него, министър-председателят Симеон Сакскобургготски през 2001 г. го назначава за главен секретар на МВР с чин полковник. Само година по-късно той е вече генерал-майор, а през 2004 г. - генерал-лейтенант.
Така

с един скок в административната йерархия

г-н Бойко Борисов достига първото равнище на своята некомпетентност. Той успяваше да стои твърде внушително пред телевизионните камери, но се оказа съвършено безпомощен пред разрастващата се престъпност. През годините, когато бе главен секретар на МВР, г-н Борисов не успя да разкрие нито едно поръчково убийство, да изобличи нито една престъпна групировка. През 2005 г. Борисов напуска МВР, за да стане кмет на София, достигайки по този начин второто равнище на своята некомпетентност. През 2009 г. той става министър-председател на България, достигайки третото и най-опасно равнище на своята некомпетентност, онова равнище, при което липсата на компетентност може да има само разрушително действие.
Без да нося някакво предварително изградено лошо чувство към г-н Б. Борисов, ще кажа, че той показва пълно неразбиране за задачите, които стоят пред него и оглавяваното от него правителство.

Той не вижда проблемите на страната

поради което не може и да ги решава. Огромната част от народа е в бедствено положение - няма производство, стотици хиляди български граждани стоят без работа и следователно без средства за преживяване, други стотици хиляди напускат страната, болните не могат да се лекуват, необразованите не могат да учат, а той, господинът, манифестира оскърбително безгрижие. Рита топка, играе тенис, реже тук и там някакви  ленти. Държи се като министър-председател не на една бедстваща, а на една преуспяваща страна. Не притежава, както изглежда, и чувство за срам.  Нищо не му струва да отрича очевидно вярното, както нищо не му струва да твърди очевидно невярното. Сменя политическата си самоличност както сменя дрехите си. Довчера комунист, днес той е яростен антикомунист. Г-н Борисов явно страда не само от липса на компетентност, но и от липса на морал. А това е възможно най-лошата комбинация за един държавник, защото тя го превръща в

опасно социално бедствие

Но освен на принципа на Питър, правителството на ГЕРБ е подчинено и на закона на Паркинсон. Законът на Паркинсон (по името на своя автор Сирил Норткот Паркинсон) в един от своите варианти гласи, че всеки ръководител назначава за свои подчинени хора, които са по-малко интелигентни от него, за да не могат да го изместят от поста му.
Не искам да се произнасям по интелигентността на г-н Борисов, но ще се осмеля да кажа, че интелигентността на неговите министри във всички случаи не стои по-високо от неговата. Поради това в отношенията си с него те не проявяват никакво самочувствие. Съжалявам ги, като виждам как въртят опашка пред него. Но се чувствам и оскърбен. Такива ли държавници заслужава нашият народ?!
И затова се моля процесът на разпадане на правителството на ГЕРБ да се ускори. Един ден по-малко управление на ГЕРБ е един ден, спечелен за България.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6049

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ