Позиция
Голямо готвене пада!
Закуска с Гала, обяд с Лора и Стоян, вечеря с Ути
/ брой: 187
Е, прекалено много ни идват кулинарните предавания! Има кулинарни тиви канали, в които денонощно се готви, но и нашите, българските, прекаляват с готвенето. Копират чужди предавания, изваждат на екрана разни звани и незвани готвачи. И даже не помислят, че има хора с минимални доходи и на тях само им е до такива прищевки. Скомина правят на много българи, които се чудят с какво да си залъжат стомасите. На такива само им липсва "Черешката на тортата".
От време оно се знае, че човек трябва да се храни с тези продукти, които се раждат там, където и той се е родил и расъл. Но нали сега светът стана едно голямо село, та и това се опровергава. Щото днес се раждаш на едно място, на друго растеш, на трето учиш, в четвърто работиш и т.н. То сега и всичките ни храни идват не от нашата земя, а от цял свят! Не ги знаем нито как са отглеждани, нито как са торени, нито как са третирани, преди да ги сложим на масата си. И пазарите за храни по цялата ни страна са еднакви. Трудно се намират родни, чисто наши си, произведени у нас хранителни продукти. Ако ги има, те са с непосилни за джоба ни цени. Пък и нашите производители станаха печалбари, лъжат ни, продават ни некачествени сурогати и даже вредни храни. Пък и толкова ли се свършиха темите за образование и култура, та се хващат все за готвенето?
Една приятелка казва: "Не ги гледам тия предавания! Та откъде да имам аз такива екзотични продукти, зеленчуци и сосове? Отварям хладилника си и каквото имам, това изваждам на масата. С продуктите, с които разполагам, трябва да приготвя манджата за деня". Това е истината! За кого работите, вие, телевизионерите? За богаташите? Та те си имат хора в домовете си, които им чистят и приготвят храната. Имат си и пари, за да се хранят в добри и реномирани заведения и ресторанти. Но за обикновените хора, за тези, които имат по 160-200-300 лева, какво от вашите кулинарни предавания остава?
И с диетите се прекалява! Сега учениците в горните класове, младите хора избягват при хранене хляба. Или искат специален хляб - приготвен с квас, с ядки, с лимец и т.н. В хляба има много важни съставки, които са нужни за организма и не трябва да го премахваме от масата си! Важното е той да е наш, истински, да е приготвен по правилата, с чисто зърно, с грижа за нашето здраве! Ако хлябът ни горчи от трудния ни живот, как искате да сме здрави и бодри... Затова научете младите как да си приготвят храната при екстремни условия, с минимални средства и продукти. Научете ги как да се справят с минимален бюджет за изхранване и за живот, рационален в това лудо време, в тоя луд и неразумен свят, дето се е така разбъркал, че трудно се виждат пътища и начини за неговото оправяне. С такъв вид "простотии" обаче нашите "звезди" не се занимават. Слагайте омарите!