Лов и риболов
Горска трапеза
/ брой: 116
Рецепти на леля Ваня Токаджиева
Сърнешко на фурна
Понеже сърнешкото месо е много крехко, няма нужда от марината. По-добре е да се намаже със смес от зехтин и ром и да стои така няколко часа. Ако трябва да се запази месото по-дълго време, поставя се в марината, която трябва да бъде сварена.
Месото на сърната не се мие, а се изтрива със суха кърпа и се почиства добре. Преди да се сложи на огъня, изсушава се веднъж и се намазва с олио, след което се поставя във фурна с много силен огън.
Отначало се обръща от едната на другата страна и се намазва от време на време. После се намалява огънят и се оставя да се зачерви от едната страна. На огъня се държи близо един час. За да не остане на сухо, през време на печенето се прибавя малко марината или смес от зехтин и ром.
След изпичането месото се изважда, а в тавата се поставя малко марината или малко хубаво червено вино, което се оставя да кипне. Този сос се прибавя към печеното.
Печена дива патица
Дивата патица се изчиства, опърля се и се изтрива със суха кърпа. Приготвя се марината от една чаша оцет, два дафинови листа, няколко зърна черен пипер и сол. Поставя на огъня да кипне и се залива дивата патица, като се оставя да престои така един час.
След това патицата се изважда, изтрива се със суха кърпа и във вътрешността й се поставя черният дроб с парче масло и няколко стръка магданоз, а в кожата й се вкарват много тънки парченца сланина.
Поставя се в тава и се пече във фурна на много силен огън, като от време на време се намазва. Сервира се с гарнитура от разни зеленчуци и със соса от тавата, в който след изваждането на патицата се прибавя една чаша вино и се оставя още един път да кипне. После се прецежда и се сервира в отделен съд.