02 Май 2024четвъртък09:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Горска трапеза

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 23



Рецепти на леля Ваня Токаджиева

Сърнешко на фурна


Понеже сърнешкото месо е много крехко, няма нужда от марината. По-добре е да се намаже със смес от зехтин и ром и да стои така няколко часа. Ако трябва да се запази месото по-дълго време, поставя се в марината, която трябва да бъде сварена.
Месото на сърната не се мие, а се изтрива със суха кърпа и се почиства добре. Преди да се сложи на огъня, изсушава се веднъж и се намазва с олио, след което се поставя във фурна с много силен огън.
Отначало се обръща от едната на другата страна и се намазва от време на време. После се намалява огънят и се оставя да се зачерви от едната страна. На огъня се държи близо един час. За да не остане на сухо, през време на печенето се прибавя малко марината или смес от зехтин и ром.
След изпичането месото се изважда, а в тавата се поставя малко марината или малко хубаво червено вино, което се оставя да кипне. Този сос се прибавя към печеното.                   

Печена дива патица

Дивата патица се изчиства, опърля се и се изтрива със суха кърпа. Приготвя се марината от една чаша оцет, два дафинови листа, няколко зърна черен пипер и сол. Поставя на огъня да кипне и се залива дивата патица, като се оставя да престои така един час.
След това патицата се изважда, изтрива се със суха кърпа и във вътрешността й се поставя черният дроб с парче масло и няколко стръка магданоз, а в кожата й се вкарват много тънки парченца сланина.
Поставя се в тава и се пече във фурна на много силен огън, като от време на време се намазва. Сервира се с гарнитура от разни зеленчуци и със соса от тавата, в който след изваждането на патицата се прибавя една чаша вино и се оставя още един път да кипне. После се прецежда и се сервира в отделен съд.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ