13 Април 2021вторник12:40 ч.

Говорите ли европейски?

/ брой: 169

автор:Калина Йотова

visibility 1166

През април Франция и Италия са нарушили "духа" на Шенгенското пространство със спора си относно притока на тунизийски имигранти. В същото време обезпокоителното прехвърляне на горещия имигрантски картоф, или по брюкселски казано - предприетите от Рим и Париж мерки - все пак са били в съответствие с правилата на зоната за свободно движение. Изводът направи европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом след неколкомесечен анализ на събитията.
Шах с пешката! Естествено тълкуването на шенгенските правила така, както дяволът чете евангелието, представлява много обезпокоителна дейност. Без изобщо да се взема предвид дали подобно снизходително отношение е общовалидно за всички в ЕС. Далеч по-смущаващо е, когато буквата на закона придобива акробатична гъвкавост, при която не само няма дух, а той се превръща в призрак или сянка. Правилата имат ковкост като за пръв между равни, макар невинаги да касаят едни и същи обекти. Вижда се, независимо дали се отнася до евентуална процедура заради репатриране на роми, затваряне на граници заради наплив на имигранти или възобновяване на митническите проверки по границите на своя глава.
Всъщност сложният език на Брюксел неведнъж е обърквал европейците и ги е отблъсквал от бюрократичните му институции. Но извън лингвистичните парадигми, чрез подобни становища езикът на ЕК казва много повече от Европа "на два гласа" или на "три скорости". Но най-много говори за формулата "всеки сам за себе си".
Процесът на европейската интеграция, довела до създаването на Европейския съюз, е най-амбициозният и най-успешният пример за мирно международно сътрудничество в световната история. През последния половин век Европа либерализира търговията, координира макроикономическите си политики и централизира вземането на регулаторни решения. Въпреки проблемите и разногласията относно единния пазар и особено тежкото състояние на единната валута, повечето нови закони и наредби, отнасящи се до търговските и финансовите въпроси, идват от Брюксел, а не толкова от националните столици. Безспорно ЕС е допринесъл за разпространението на безпрецедентен просперитет, мир и демокрация в целия регион. Въпреки това не всичко е наред в Брюксел. Призракът на бюрократичния деспотизъм, обсебил континента, обаче е нищо в сравнение с фантома на непонятността.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ