18 Февруари 2020вторник08:08 ч.

Границите в законите и морала ни или как наказваме тези, които спазват правилата

/ брой: 247

автор:Донка Михайлова

visibility 1643

Предстои Народното събрание да обсъжда предложение за удължаване на срока, върху който се определя базата за обезщетението за бременност и раждане. Досега средствата за майчинство се изчисляваха като 90% от осигурителния доход на майката за послединте 12 месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Предложението е срокът, върху който се изчислява обезщетението, да стане година и половина. Аргуменитите звучат логично - много бъдещи майки плащат осигуровки за значително по-висок от получавания доход, който след раждането им се връща многократно от НОИ като обезщетение. Естествено от нашите осигурителни вноски, които все не достигат за по-високи пенсии и за справедливи обезщетения за безработица.
Въпросът за границите е нерешен в българското законодателство. Най-остро стои той при енергийните помощи. Според Наредбата за отпускане на целева помощ за отопление самотно живеещите лица примерно получават помощ в размер на 210 на сто от гарантирания минимален доход, който е 65 лв. Това означава, че ако получавате 136,50 лв. и отговаряте на останалите условия на наредбата, ще получите помощ. Ако обаче доходът ви е няколко стотинки повече - не получавате.  Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца, като общата сума за отоплителния сезон 2010/2011 г. е в размер на 284,30 лв. Така на практика вие губите 56,86 лв. на месец за целия отоплителен сезон, защото имате стотинки над границата, която е определил законът. Законодателят не успява да намери решение на тази несправедливост.
Това като че ли е отражение на границите, които всеки от нас поставя в собствения си морал.  А моралът всъщност е неписаният закон, който    приемаме сами за себе си. Познавам много хора, които осъждат крадците след по-високодоходните групи, а са склонни да злоупотребят с правата, които имат - с дребни кражби на работното си място, с шмекерлъци за сметка на съседа, с  нарушения, които правят във всекидневието си. Те даже не разбират, че поведението им е осъдително и че имат право да бъдат съдник на другите, само ако са справедливи съдници сами за себе си. Защо се чудим тогава как бързо издигнали се лидери стават символи на корупцията. В тази връзка намирам за обиден популярния напоследък медиен спор кой консултантски договор е по-осъдим - на Цветанов или на Доган. Ще е така, докато обществото ни не развие усещане за нетърпимост към нарушението на правилата такива, каквито са. Особено когато те ощетяват държавата ни и плащаме всички.
Удълженият срок, върху който се изчислява обезщетението на майките, всъщност ще накаже тези бъдещи майки, които във времето между година и половина и година преди раждането не са работили - примерно студентки и млади жени, незапочнали работа веднага след завършено образование или временно останали без работа. В техния случай месеците, в които не са работили, се изчисляват все едно, че са получавали минимален доход. На практика всички, които за останалото време са получавали доход над минималния, са ощетени. Наказани ще бъдат и много млади жени, които е естествено да започват трудовия си стаж с ниско възнаграждение. Ощетени са почтените бъдещи майки и неполучавалите доходи по силата на естествено житейско и професионално развитие.
Време е да се замислим докога ще наказваме почтените - със законите или с моралните норми на обществото ни. И да въведем правила, които да наказват само нарушителите. Българинът казва, че заради сухото гори и суровото. Само че суровото остава все по-малко.
 
 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ