25 Юли 2021неделя12:35 ч.

Гватемала сити се сдоби с огромен кратер

Слаба инфраструктура и тропическа буря отварят невиждана дупка в столицата на централноамериканската държава

/ брой: 138

автор:Савена Злъчкин

visibility 2954

За да се превърне някое място внезапно в обект на посетителски интерес, невинаги е нужно то да е домакин на световно по футбол или на търговски панаир. Понякога и природни бедствия насочват нанякъде интереса на света, а оттам карат и онова мигриращо съсловие, наречено туристи, да се запъти към въпросния обект. Такъв е случаят с невероятните дупки на Гватемала сити. Не си правете и най-малката асоциация със софийските улици (точно пък заради тях едва ли някой турист се е запътил към града, разположен на мястото на древна Сердика). Става въпрос за огромни, ама наистина огромни дупки, пропаднали така бързо, че не дали никакъв шанс на обитателите на онова, което навремето били домове и бизнес сгради, стояли там мирно и кротко с години, да се спасят. Следите от бедствието няма как да не привличат любопитството, въпреки трагедията. Но пък ако се замислим каква огромна част от днешни туристически обекти са били терени на страшни драми! Веднага се сещаме за класическият Везувий.
Така е, Земята не спи и постоянно мени облика си. В неделния ден на 30 май тази година насред Гватемала сити се отваря огромна дупка с диаметър 18 метра и дълбочина от над 30-ина стандартни етажа. Чудовищният "кладенец" поглъща триетажна сграда и става причина за гибелта на поне сто души.
Геолозите са шокирани, но приписват отварянето на подобни гигантски дупки в терена на тропическите бури, подземните реки и неустойчивия шуплест терен, често запълнен с вулканична пепел. Подобни дупки обикновено са характерни за карстови терени, с подземни реки и водосборища. Гватемала наистина е строена върху неустойчив материал. По-голямата част от града се намира върху мястото на угаснал вулкан и вулканични шуплести скали. И все пак всичко става необикновено бързо и не дава шанс никому да се спаси. Други приписват бедствието на инфраструктурен проблем - пробити подземни канализационни тръби създават огромен воден поток под сградата. Като цяло проблемът изглежда е с комбиниран характер. Властите реагират и хвърлят усилия да открият спукана тръба, да спрат теча и запълнят дупката, за да не се разшири. Но за да се намери строителен ресурс, за да се запълни дупка с подобен размер, явно ще изисква години, особено за място като Гватемала, където транспортът и без това е особено муден.
За дупката от 30 май т.г. основната вина се приписва на тропическата буря Агата - първата за сезон 2010 в Пасифика. Агата удря Гватемала и съседния й Ел Салвадор през въпросния уикенд и излива към 90 - 100 см дъжд в целия регион. Огромният кратер се отваря, докато в града бушува ураганен вятър, изливат се потоци дъжд, влачещи пагубни кални реки. В този момент за миг триетажната бизнес сграда изчезва в земята.
Оказва се, че за Гватемала шокиращият природен феномен не е новост. С подобен чудовищен "геран" гватемалската столица се сдобива три години по-рано - на 24 февруари 2007 г. Тогава жертвите са трима души, а 12-ина сгради в миг изчезват под земята. Те били част от текстилна фабрика, намираща са на около 5 км от новата дупка. Тогава жертвите са по-малко, защото чудото зейнало час след затваряне на фабриката. Стометровата дупка се отваря в един от най-бедните квартали на града и поглъща двама тийнейджъри - момче и момиче и 53-годишен мъж. Сътресението пробужда съседите, които се намират едва на 50-ина метра от мястото. Хората си спомнят, че преди това в продължение на поне месец чували особен шум и усещали земята да се тресе.
Около прясната дупка хората все още чуват странно боботене и се страхуват, че тя може да се разшири. "Нешънъл Джиографик" оценява като висок риска в Гватемала сити да се отворят и други подобни дупки.
Веднага се появяват и други предположения за бедствието. Обсебени от научната фантастика фенове на "Междузвездни войни" веднага направиха аналогия със Сарлаак - онова живо гърло на пясъчната планета Татуин, родено от въображението на Джордж Лукас, което едва не погълна Люк Скайуокър в "Завръщането на джедаите". В интернет се развихриха форуми, повдигащи въпроса за истинността на фантастичните хрумки.
Други започнаха да си въобразяват наличието на огромен охлюв, който поглъщал жертвите си.
Третата спекулация е свързана с някакво древно проклятие на маите. Гватемала сити е столица на едноименната държава и най-голям град в Централна Америка. В рамките на съвременния град се намират руините на древния град на маите Каминалюйу. Каминалюйу датира от 900 г. и е едно от най-забележителните археологически места на Америка. Центърът му отстои малко по-далеч от този на сегашната стара част на Гватемала сити. В края на ХХ век столицата се разраства особено бързо и в някои случаи се строи направо върху незащитените още от закона старини. Много от стотиците руини на древни храмове биват залети от бетона и асфалта на магистрали, шопинг центрове, луксозни хотели и жилищни квартали. Някои смятат, че сега древните духове си отмъщават.
За щастие властите все пак успяват да защитят централния церемониален комплекс на Каминалюйу, който сега представлява парк. Разпръснати са и доста други защитени руини.
По времето на испанското колониално владичество Гватемала сити било малко градче с главна забележителност манастирът "Света Кармен", основан през 1629 г. Столицата се мести тук след серията земетресения, наречена "Земетръсите на света Марта" - вторични трусове, започнали в деня на честването на светицата на 29 юли 1773 г. Те унищожават старата столица Антигуа Гуатемала. Крал Шарл III Испански обявява официалната нова столица на 27 септември 1775 г., което още оттогава създава предпоставки за драматично увеличение размерите на града.
Днес Гватемала сити се гордее, че именно тук е обявена декларацията за независимостта на Централна Америка от Испания, когато градът става столица на Обединените провинции на Централна Америка през 1821 г.
Днес градът е разделен на 14 зони, като всяка една си има по една или няколко забележителности. Въпреки благоприятния климат (целогодишно максимална температура около 25 градуса макс. и 15 градуса мин.) инфраструктурата и географското положение се оценяват като доста рискови. Към активната земетръсна зона се прибавят и четирите вулкана, виждащи се от града, два от които активни. Най-близкият и най-активен е Пакайя, който от време на време изхвърля значително количество пепел.
Лъскавата част на града е в Зона 10 - финансовият център, където са и повечето луксозни хотели. В Гватемала сити има 10 университета. Футболът е на особена почит и градът разполага с три гигантски стадиона.
Зона 6, където се отвориха прословутите вече огромни дупки, така или иначе досега не се е хвалила с някакви други интересни обекти. Днес може би тя е зоната на огромната дупка, дълбока колкото висока е Статуята на свободата. Или така ще е поне, докато властите не решат какво точно ще правят с нея.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ