04 Декември 2023понеделник05:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Идоли от праисторията

Изложба "Началата: образи и знаци" е подредена в музея на Нов български университет

/ брой: 97

автор:Иван Гранитски

visibility 1574

Учебният музей на Нов български университет откри четвъртата си поредна изложба, с която отбеляза първата годишнина от своето създаване. Темата е "Началата: образи и знаци". Естествено е експозицията да започва с идоли и съдове от праисторията. Гостува Регионалният музей във Враца с прекрасна колекция от неолита и не по-малко интересни експонати от тракийската и римската епоха. Като предмети - това наистина е началото на човешката културна дейност. Като образи - началото на пластиката от глина. Като знаци - първите опити на човека да регистрира своите представи за света в пиктограми. Проблемът за разчитането на тези предметни и изобразителни текстове все още стои пред науката. Напоследък се правят сериозни опити за дешифриране на протописмеността, но не са малко и псевдонаучните интерпретации, сензационни, обаче далеч от истината. Сега на студентите се предлага възможността да се сблъскат с този ребус в оригинал. И да се уверят, че през далечната древност нашите земи са действително люлка на висока култура.
За пръв път у нас темата на една изложба изисква експонати от различни епохи. Наред с паметници от далечното минало, от стените проблясват едни от първите опити на новото българско изкуство да се приближи до новите начала - тези на модерното изкуство. Рисунки и картини на Иван Кирков от КЦ "Тракарт", Пловдив, и от колекцията на НБУ запознават посетителите с творческите търсения на този голям български художник. Понякога съпоставките между неговите творби и произведенията на "примитивното" изкуство са удивителни. Защото от началото на миналия век модерното изкуство търси вдъхновение в екзотичните дотогава художествени традиции на извъневропейската култура. Стремеж към нови форми, чрез които да се избегне мимезисът, подражанието на природата, опити да се създаде нов, паралелен на природния, свят, търсене на изразяване на собствения субективен свят - всичко това кара художниците да открият новия "въображаем музей".
Концепцията на изложбата предлага и нови учебни перспективи. Тя възпитава духа на сравнението, на търсенето на "ехото" на миналото в настоящето, на освободеното от сухата описателност мислене. Студентите не само участват активно в организацията на експозицията, те обсъждат и пишат по темата, като по този начин практически се подготвят за своята бъдеща дейност. Това е музей, създаден за тях, той вече става наистина техен.
 

25 пияни и 11 дрогирани шофьори залови МВР за денонощие

автор:Дума

visibility 297

Мъж е прострелян при лов в Разградско

автор:Дума

visibility 421

Мъж беше спасен от измръзване над Банско

автор:Дума

visibility 547

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 1935

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 2043

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 1923

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 1756

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 1804

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 1964

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 1946

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 1956

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 1672

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ