02 Юни 2020вторник02:01 ч.

Имаме ли шансове

/ брой: 59

автор:Евгени Гаврилов

visibility 588

Все още е твърде рано да се предвидят точните икономически поражения от сегашната пандемия. Тя дава храна за всевъзможни сценарии, а най-реалистичният е масови фалити, безработица и бедност. Но все пак още не са изгубени всички възможности за ускорено развитие след коронавируса. Според експерти най-важното за страната е отсега да се мисли за драстичен пакет от мерки за насърчаване на инвестициите - български и чуждестранни. Сред основните изводи е, че Европа трябва да прекъсне зависимостта си от доставките от други райони на света. Тук е и шансът на България, защото западноевропейските фирми ще трябва да пренесат подразделенията на веригите си за доставка от Китай и Азия в самата Европа, като контролират и рисковете, свързани с подобни кризи. Азиатските фирми също ще търсят възможности да имат производствени подразделения в Европа, за да могат да са по-близо до своите клиенти в такива ситуации.

Въпросът е да не проспим шансовете си. Един от тях е и електронното правителство например. Последните седмици показаха, че то явно е част от националната сигурност. Някои магазини вече приемат само електронни плащания. В дългосрочен план това може да принуди клиентите да възприемат по-активно цифровите услуги. Електронната търговия е друг сектор, който печели от ситуацията. Колкото повече хора се отегчават у дома, толкова по-вероятно е да се насочат към приложенията за електронна търговия. Блъсканиците и дългото чакане по супермаркетите стимулира онлайн доставките на хранителни продукти по домовете. Създалата се ситуация показа, че телекомуникационните услуги са критично важни за функционирането на обществото, макар че обикновено се приемат за даденост. Това определя и добрата преспектива за тях. Сега много хора се опитват да работят дистанционно, децата се обучават, а всички се развличат от кошмарните новини по телевизиите. Затова телекомуникационната индустрия се превърна в жизненоважен сектор. Изобщо, шансове ни дебнат отвсякъде, стига да ги използваме.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ