28 Ноември 2021неделя13:21 ч.

Така в предградие на град Бангалор работи крематориум за изгаряне на починалите от КОВИД-19

Индия стана азиатския епицентър на пандемията

Управляващата дясна партия "Бхаратия джаната" самохвално бе обявила справяне със заразата

/ брой: 112

автор:Елиана Иванова

visibility 261

Злото никога не идва само, a в случая с Индия се натрупва на дебели пластове. Втората вълна на коронавируса постави страната на колене, а заедно с КОВИД-19 сега населението е принудено да се бори и с плъзналата зараза от мукормикоза, по-известна като "черни гъбички". Днес Индия е епицентърът на пандемията. Хората умират по пътищата, изсичат се гори, за да се компенсират липсите в претоварените крематориуми и всеки ден страната е свидетел на хиляди смъртни случаи. 

Бързо разпространяващата се зараза от "черни гъбички" допълнително утежнява хуманитарната криза в Индия. Мукормикозата причинява почерняване на носа, замъглено или двойно виждане, болка в гърдите, затруднено дишане и кашляне на кръв. Пациентите с коронавирус и с диабет, чиято имунна система е значително отслабена, са особено предразположени към атаките на тази инфекция. "Черната гъба" не е непозната на индийското население, но до този момент годишно са били регистрирани много малко случаи. Сега обаче, възползвайки помощта на КОВИД-19, инфекцията налага бързо и безпрепятствено смъртоносната си сила. Жертвите на коварната болест вече са над 7000. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията болестта се причинява от плесен, която се образува в почвата и в разлагащ се органичен материал. Здравните експерти казват още, че лошото качество на въздуха в Индия и прекомерният прах в градове като Мумбай, улесняват разпространяването на гъбичките, които навлизат в своите гостоприемници чрез вдишване. Освен високата смъртност, свързана с болестта, която бързо се разпространява от носа и синусите до окото и мозъка за период от 24 до 48 часа, ако лечението не започне навреме, пациентът може да загуби зрението си. Ако не бъдат взети навременни мерки, инфекцията стига до мозъка и причинява смърт. Смъртността е приблизително 80%. 

Масираната втора вълна 

достигна малките градове и провинцията на Индия, унищожавайки крехката здравна система, която не бе готова за справяне с такава голяма криза в общественото здраве. Лекарите са трудни за намиране, отделенията за интензивно лечение са скъпи и оскъдни, а пациентите се събират в спешните кабинети. Пандемията се разпространява бързо в обширните селски райони на Индия. Местните здравни заведения са претоварени, както и крематориумите и гробищата. Освен това десетки тела на хора, за които се смята, че са починали от КОВИД-19, са били изхвърлени на бреговете на река Ганг в северната част на Индия. В провинция Утар Прадеш няколко частично изгорени тела са били забелязани в река Ямуна. Опозиционните лидери твърдяха, че телата са доказателство, че значителен брой смъртни случаи от коронавирус са останали нерегистрирани. Много експерти смятат считат, че жертвите на пандемията надхвърлят в пъти цифрите от официалните статистики, тъй като по-голямата част от жертвите на пандемията са от бедната част от населението. 

Страната регистрира нови 263 533 заразявания през последните 24 часа, както и рекордните 4329 смъртни случая. Като цяло броят на заразените от началото на пандемията е 25,2 млн. души и по този показател Индия е втора в света след САЩ. Смъртните пък случаи са 278 719, които нареждат Индия на трето място след САЩ и Бразилия. 

Липсата на контрол и ясни мерки позволиха и процъфтяването на измамите и спекулациите с лекарства. От фалшивите лекарства до пожарогасители, замаскирани като кислородни бутилки, кризата с коронавируса в Индия е доходоносна за изобретателната армия от измамници. Тези практики завършват често 

със смъртоносни последици 

Понастоящем Индия е в ръцете на извънредна ситуация в областта на общественото здраве. Емисиите в социалните медии са пълни с видео- и снимков материал на погребения в претъпкани гробища, ридаене на роднини на мъртвите извън болниците, дълги опашки от линейки, превозващи пациенти, които не могат да дишат, могили, препълнени с мъртви тела и пациенти, понякога двама на легло, в коридори и фоайета на болници. Има неистови призиви за помощ за лекарства, легла, кислород, тестове. Лекарствата се продават на черния пазар, а резултатите от тестовете отнемат дни. Индия временно задържа целия износ на  ваксината "Астра-Зенека", тъй като дозите бяха необходими спешно у дома, и разреши внос на чужди ваксини. Вероятно е дори да се внасят кислородни бутилки, за да се отговори на нарастващото търсене. В края на месеца ще започне и внос на руската ваксина "Спутник V". 

Как се стигна до индийската трагедия и можеше ли да бъде избегната? Значителен процент от населението, както и експерти и политически лидери, включително опозицията, обвиняват за случилото се лековерността и безотговорността на премиера Нарендра Моди. Управляващата "Бхаратия Джаната" гласува твърде много доверие в собствените си сили да пребори пандемията. За съжаление резултатът не рефлектира негативно само върху управляващите, а рикошира смъртоносно върху самото население. Наистина, ситуацията с корона вируса се развиваше благоприятно в страната. Със сигурност не толкова благоприятно обаче, че правителството да обяви Индия за държава, победила пандемията. Правителството, което беше твърде самоуверено във фалшивата си вяра, че Индия е станала имунизирана срещу коронавируса, завърши амбициите си с фиаско. Усилията на Моди по никакъв начин не бяха насочени към подготовка на страната за очакваната втора вълна на пандемията. Управляващата хиндуистка партия се съсредоточи върху предизборна агитация, а Моди и съмишлениците му не спазваха никакви противоепидемични мерки. Премиерът си позволи за пореден път да използва като политически лозунг хиндуизма, позволявайки да бъде проведен големият хиндуистки религиозен фестивал Кумб Мела, по време на който милиони поклонници се събират в северния град Харидвар, за да се потопят във водите на река Ганг. На 21 февруари управляващата партия на Моди "Бхаратия Джаната" бе стигнала още по-далеч във високомерието си, като прие резолюция, която недвусмислено приветства "визионерското ръководство на министър-председателя Моди", превръщайки Индия в "държава-победител в борбата срещу КОВИД-19". 

Месец март обаче реши да развенчае митовете около индийската непобедимост и хвърли страната на ръба на хуманитарна криза. Индийската здравна система бе поставена пред колапс. 

Болниците в цялата страна остават 

без кислород, вентилатори и легла 

Индийците бързат да купуват лекарства като "Ремдесивир", което води до покачване на цените, докато лабораториите се борят да обработват нарастващите изоставания от тестовете за КОВИД-19. Доктрината, лансирана и следвана от Моди и неговите привърженици, включващ принципа "да разчиташ само на себе си", също забави Индия да купува и внася чужди ваксини в полза на собствената "Коваксин". Междувременно правителството искаше да се възползва от ситуацията с разработването и разпространението на ваксини и да  изнася дози, въпреки че ваксинираше само 0,2% от населението си на ден. 

Самото население, окуражавано от управляващите, също допринесе за трагедията, сполетяла страната. Хората присъстваха на сватби и социални събирания, не спазваха противоепидемични мерки, участваха активно на политически митинги и религиозни събирания. 

Положителната оценка за Нарендра Моди значително започна да се понижава с влошаването на ситуацията с пандемията. Бяха отправени обвинения, че правителството се фокусира във всичко друго, но не и нуждите на здравната система за справяне с вируса. В момента Индия разчита на помощ отвън за доставяне на оборудване и кислородни бутилки. Самият премиер прави опити да заглуши провала си в борбата с пандемията, като започна масова кампания по ваксиниране на населението и обяви, че ваксинацията ще бъде безплатна. Той обяви още, че в частните клиники таксуването на ваксината не трябва да надхвърля 150 рупии. Дали обаче това ще спаси страната?  

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ