27 Септември 2020неделя10:08 ч.

Интернет стенания

/ брой: 128

автор:Веселин Стоянов

visibility 2896

В Румъния пак успяха да избият рибата. Появил се някакъв сайт, където можеш да гледаш погребенията на свои близки, приятели и даже врагове "на живо". Ако си далеч, да речем, или си болен и трябва да пазиш стаята, или пък не искаш да те забелязват сред опечалението по твои си някакви причини, плащаш и ти предават цялата церемония по интернет. Седиш си удобно в креслото пред компютъра, зобаш солети, бършиш сълзи и сополи, ако ти е много мъчно, може и да си налееш нещо и... страдаш. Изискано и със стил. Даже не е необходимо да лицемериш пред другите и можеш на висок глас да кажеш какво мислиш за покойника. И всичко за 195 евро, моля ви се...
Не е нещо ново, едно време така гледахме погребенията, които се извършваха зад мавзолея на Ленин. Даже им бяхме свикнали, че то по едно време зачестиха. Ако ги гледахме в съответния партиен комитет, винаги имаше един дето обясняваше кой сега ще е новият кандидат-покойник, защо сега, например, свири тази и тази музика и още ред прелюбопитни неща от погребалните ритуали на соцреализма. Виждам, че някои от тези хора днес яростно обясняват каква кофа за буклук било онова време. Реалности от  миналото...
Това трябваше да се очаква. Специално в милата ни родина ние отдавна живеем във виртуален свят. Децата си повече ги виждаме в интернет, отколкото на живо. Родителите си чуваме по клетъчните телефони - набързо, щото н'ам колко импулса в минута. С приятелите си си чатим разни клюки, а от шефовете получаваме паметни записки. Пазаруваме по мрежата, пак по мрежата правим свалки и доноси. Можеш дори тото да играеш от персоналния си компютър, да му се невиди макар... Особено вечер виртуалният свят залива всички като пълна луна и в призрачната тъмнина бродят невидими, жадни и жалки самотните наши души.
Отучихме се да живеем наистина и в тази силиконова джунгла най-добре виреят вирусите, родени от пошлите умове. И тези умове се крият зад високопарните думи от политическия речник, където "родина" означава "сергия", "принципи" са "празни приказки", а "чест" е "форма на отдаване на почест пред по-важния". Все по-рядко се гледаме в очите, а вместо това надничаме в досиетата на другите. Приемаме робски да ни лъжат, без да си даваме сметка, че от нашата искреност и сила зависи нашето спасение.
Пиша тези думи с ясното съзнанание, че мнозина ще махнат с ръка и ще си кажат: ами такива са времената... Сигурно. Времената наистина са на вълците и хиените. Но иска ми се да вярвам, че времената няма винаги да бъдат такива и тогава горко за онези, които са гледали смъртта на човеколюбието по интернет. Първо в Румъния, а после и у нас.
Такива работи...

 

Митинг-концерт блокира „Орлов мост“ в неделя следобед

автор:Дума

visibility 0

169 са новите случаи на КОВИД, няма починали

автор:Дума

visibility 15

Слънце пробива облаците, но остава хладно

автор:Дума

visibility 45

22 кметства и 2 общини избират кмет

автор:Дума

visibility 92

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1243

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 610

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ