09 Декември 2023събота10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Исках идеята на социализма да бъде страст на духа

Думи след получаването на наградата на БСП "Георги Кирков" за публицистика - Бузлуджа, 27 юли 2013 г.

/ брой: 174

автор:Чавдар Добрев

visibility 2316

Удостояването с високата награда "Георги Кирков" за мен е душевен празник и признание, че със своето писателско дело съм искал идеята на социализма да бъде страст на духа, овладян от разума. Благодаря на журито с председател - блестящия публицист Велислава Дърева, за присъдената награда. Обнадежден съм, че в лявото пространство се утвърдиха талантливи, ярки и проникновени публицисти от по-младите поколения. Ще спомена три имена - Александър Симов, Георги Георгиев и Теофан Германов.
През последните 24 години всеки един от нас беше принуден да проверява своите съвест и вяра, достойнство и устойчивост. Да си задава въпроса: "Какво да се прави?", как да реагира на историческите превратности.
Социализмът на ХХI в. тепърва ще трябва да съобразява своя фундамент и кредо с променените реалности на новото време, но и с противоречията в човешката природа. Тепърва ще осъзнава защо в триадата "свобода - справедливост - солидарност"

свободата заема първо място

като алфа и омега на нашата философия и идеология. Тепърва ще проумяваме защо в стихотворението "Думи" на Никола Вапцаров и водопадът, който бучи в главата на окования политзатворник, мълви "Свобода", и ширналото се поле пее "Свобода", и усетът за просторен мах на косата, за буйно развят перчем се асоциира със сакралната сила на свободата.
На съвременния социализъм ще му се наложи да преброжда знанията и практиките на лявото  движение от всичките изминали столетия, за да извлече идейните си устои не само от едно негово днешно разклонение в Европа, за да споява органично интернационализма с националната идея и съдба.
Напразни са опитите да бъде подправяна стогодишната история на партията. Да се изгарят на аутодафе епическата мащабност на Септемврийското въстание, водещата роля на БКП в класовите борби през 20-те и 30-те години, приносите й на национална партия, оглавила съпротивата срещу фашизма и капитализма през 40-те години.
Очаквам да се преодолее подценяването в партийни среди на социалистическия период: 1944 г. - 1989 г. Фактите на насилие не обезсилват истината, че през втората половина на ХХ в. България преживя невиждан дотогава

икономически и духовен подем

реализира всестранна модернизация и повишаване на жизненото равнище. Българската култура през онзи исторически период е съизмерима с културата от първата половина на столетието. А в определени сфери на литературата - романа, разказа и драмата, в театрални жанрове като режисурата, във видове изкуство като киното, в музиката или изобразителното изкуство - успехите са уникални, увековечени с неповторими шедьоври.
Никой няма право да изопачава миналото на БСП и да я поставя в положението на бастард, на библейски Хам. 
Живеем в тревожни дни. В момента вътрешни и външни сили организират пълзящ преврат срещу демокрацията, срещу правото на народа чрез избори да решава въпросите на властта и на управлението на държавата. За изпълнение на преврата, с характеристики на цветна революция, се използва широк регистър от средства. Тези средства - политически, корпоративни, финансови и медийни, са мощен детонатор на трусове в обществото. Медиите и интермрежата, специално най-рейтинговите телевизии, работят с обединени усилия за  умножававане на ефекта от случващите се протести, за създаване в милионите зрители на чувство, че целият народ се е вдигнал на справедлив бунт срещу една объркана, безпомощна и незаконна власт. В този план медиите налагат манипулативно такава виртуална действителност, която да е в услуга на разгръщащия се преврат.
Мощно средство на цветната революция безспорно са уличните протести, които се провеждат всеки ден в София. В течение на повече от четирийсет дни те се самодоказаха като

агресивен инструмент за щурмуване

на властовите институции, за налагане на двувластие под носа на властта, която продължава да е във фаза на изчакване дано нещата позатихнат и се уредят от само себе си. Свидетели сме как на протестите отделна част на обществото перфектно изиграва лъжеролята си на народ.
На 23 юли, вторник, протестиращите  пристъпиха към директен сблъсък с властта, показаха същността си като авангард на осъществяващия се държавен преврат. Би трябвало да се помни: реални подстрекатели и вдъхновители на въдворения хаос в столицата са ГЕРБ на Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, стоящата зад тях олигархия, жадуващите реванш невлезли в Народното събрание десни партии и особено неправителствените организации, финансирани от чужбина, включително от американския мегаолигарх и мегаспекулант Джордж Сорос.
Днес най-важно е правителството "Орешарски" да реализира последователно и компетентно поетите от него обещания в полза на отечеството, а БСП да се държи като национално отговорна партия-мандатоносител. БСП е призвана, а е и длъжна да даде точна и категорична оценка на случващото се в страната. Да каже открито, че в България протестите са предмостие на един държавен преврат, че те обслужват спечелилата от прехода безродна олигархия, за която протестиращите са пушечно месо. Да предупреди, че задкулисни политически и бизнес играчи целят БСП в бъдеще въобще да не се допуска до властта, а в по-далечен план - да бъде ликвидирана като влиятелна политическа партия.
 Скъпи приятели, щастлив съм, че ви има, че сме много, че служим на дело, нужно на хората, че принадлежим на велика идея.
 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 456

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 503

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 494

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ