29 Юни 2022сряда02:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Археология

История от камъчета

Великолепието на раннохристиянските мозайки у нас говори за важната роля на тогавашните градове на наша територия, което не пречи да берем срам днес...

/ брой: 201

автор:Велиана Христова

visibility 67

В знаменитата Епископска базилика в Пловдив в края на миналата седмица бе представено интересно ново издание - "Символи на християнските мозайки", с включени в него 430 изображения от 24 страни. В книгата са обяснени 280 основни християнски символи. Не по-малко интересен е и авторът - проф. Славик Табаков. Той е български и британски специалист по медицинска физика, президент на международната организация на този бранш до 2018 г. От 1991 г. е главен медицински физик на Университетската болница на Кралския колеж Лондон и преподавател там.   

Проф. Славик Табаков представя сборника си

Любовта на проф. Табаков към християнското изкуство запалват мозайките в Пловдив и Аквилея, Италия - двата града съдържат най-голямата концентрация на църковни подови мозайки от IV век, когато започва интензивният строеж на църкви. Четвърт век професорът обикаля по света и снима най-старите цветни предмети на изкуството. Автора представи доц. Елена Кантарева-Дечева, директор на общински институт "Старинен Пловдив" и ръководител на екипа, реставрирал античните мозайки в най-посещавания български музей. "В малкото книги по въпроса се цитират предимно мозайки от Западна Европа, Северна Африка и Близкия изток, а тези от Балканите "се прескачат". Затова в моя справочник над 20% от изображенията са от този регион, защото именно римските императори от Тракия и Илирия са основните генератори за узаконяването на християнството и превръщането му от една малка религия в държавна религия на най-голямата империя в Европа", посочи проф. Табаков. 

Раннохристиянските мозайки, които са разкрити от археолозите на много места в България, имат съществен принос в християнското изкуство и символика. Освен това те дават огромен материал за изследване на античността и ранното средновековие по нашите земи. Сред най-известните са например мозайките във вила Армира край Ивайловград, които показват семейството на обитателя на вилата - тракийски велможа, който вероятно е бил в дружески отношения с римските власти. Да не говорим за по-късните мозайки във втората българска столица Велики Преслав с неговата знаменита Преславска керамична школа.  

В началото на миналата година Националният археологически институт с музей (НАИМ) при БАН издаде голям сборник на български и английски език - "Усет за разкош. Римски мозайки от България", като каталог към едноименната временна изложба. Сборникът е издаден в сътрудничество с осем музея - в Ивайловград, Девня, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Кюстендил, София, Монтана. Изложбата показа едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на I в. сл.Хр. до около средата на V в., които са разкрити при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха - Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум и в извънградски имения. Автори на текстовете в каталога са Марио Иванов, Веселка Кацарова, Иван Ванев, Маргарита Ваклинова, Гергана Кабакчиева, Мирослав Марков, Александър Минчев, Румен Спасов, Мария Камишева и Красимир Калчев.

Мозайки от Епископската базилика в Пловдив


Мозайките на Епископската базилика в Пловдив, както и останалите от Филипопол през IV-VI в., са в стилистиката, присъща на Източната Римска империя. Те обаче имат и свои неповторими особености, на два пласта са, най-ранните са в централния кораб и изобразяват едри геометрични мотиви на "бягаща вълна" и розети, които новата християнска религия заимства от езическото наследство на траките. Мозайките от северния и южния кораб са по-късни, с богати цветове и форми, а сложните им орнаменти създават оптическа илюзия за триизмерност. Създадени през V век, мозайките от втория пласт съчетават геометрични орнаменти с отличителния белег на Епископската базилика - птиците, които олицетворяват райската градина. Самата Епископска базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква у нас, вероятно от IV век. Датирана е с помощта на открита при разкопките монета на император Лициний (308-344). Базиликата е с размери 36 на 90 м, има централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството). Вътрешността ѝ е била украсена с колони, капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове, мозайките са с обща площ 2000 кв.м. Епископската базилика в Пловдив е включена в индикативната листа на ЮНЕСКО като уникален паметник на културното наследство. 


България има невероятния шанс, даден ѝ от Бога и от историята, да пази следите от няколко цивилизации от праисторията до Възраждането. И ако днешните ни политици имаха малко разум, нямаше да отделят за култура едва 0,6% от брутния вътрешен продукт - най-ниския процент за сектора в рамките на ЕС. Културно-историческото наследство е сред най-печелившите сектори в икономиката на всяка страна, особено в Югоизточна Европа, където Турция и Гърция ни изпреварват съществено. Цял свят отива при тях не само заради морето, а и защото са си спечелили името на страни, показващи уникална антична история. Та, ако нашите политици мислеха поне малко в подобна посока, нямаше да берем срама реставрирането на мозайките в Пловдив да се финансира от... "Америка за България"!   


Изображенията на семейството на обитателя на вила Армира


 

  

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ