07 Април 2020вторник10:18 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Историята без маска и без грим

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 931

Георги Драмбозов

Двата тома на Боян Драганов (издателство "Ахат") надничащи "Зад завесата на големите скандали" и простиращи се на близо 600 страници, се четат, шаблонно казано, на един дъх. Ясно е, че авторът е работил доста години над тези 43 "скандални" истории в първия том и още толкова - във втория, за да ни ги предостави под условния наслов "В търсене на истината". За да ги предостави на нашето всепоглъщащо любопитство, да ни даде възможност да узнаем какво се крие зад "официалните" версии, които знаем и от учебниците.И в двата тома става дума за перипетиите, за "жестоката проза" в живота на големите ни светли или тъмни исторически личности. И двата тома са свидетелство за това, че от тези "реални житейски истории" се е градил образът на съответната историческа епоха. За да го има споменът за нея, за да се предава нещо от нашата памет на деца и внуци, но без измисляне на фактите, без пречупване през художественото ни въображение. Те хвърлят нова светлина върху видни хора, върху пътници "първа класа" по пътя на българското ни Освобождение.
Преди да е разгърнал книгата, читателят може да види своите предци в политическата сфера: Караджата, Хаджи Димитър, Филип Тотю, Ангел Кънчев, Драган Цанков, Стамболийски, Батенберг, Фердинанд или Борис Трети... Очаква го интересна фактология из интимния живот на големите ни духовни първенци: Иван Вазов и Алеко Константинов, Захарий Стоянов и Стоян Заимов, Андрей Николов и Боян Дановски и т.н. "На финала" и в двата тома има по една значима история без авторов коментар. Първият том завършва с описание на злощастното нелегално превозване на евреите до Палестина (1940 г.). Вторият - с изповедта на Телемак Пенев за престоя му в злокобната "Мантова гробница" в Русчук (1886-1887 г.). Щом човек прочете за зверствата по време на Радославовото управление, не може да не се прекръсти: Боже, опази ни от такова управление!... Боже, дано никога не ставаме пак полицейска държава!... И нека, бих добавил, Боже, да не си пренаписваме историята най-безотговорно! - даже и с художествени средства... Нека да си я четем повечко и в автентичния й вид... Колкото страшно, тъжно и прозаично да звучи!... Понякога.

Отбелязваме Световния ден на здравето

автор:Дума

visibility 26

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 341

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 212

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 307

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 186

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 385

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 744

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ