10 Юли 2020петък02:41 ч.

Историята без маска и без грим

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 982

Георги Драмбозов

Двата тома на Боян Драганов (издателство "Ахат") надничащи "Зад завесата на големите скандали" и простиращи се на близо 600 страници, се четат, шаблонно казано, на един дъх. Ясно е, че авторът е работил доста години над тези 43 "скандални" истории в първия том и още толкова - във втория, за да ни ги предостави под условния наслов "В търсене на истината". За да ги предостави на нашето всепоглъщащо любопитство, да ни даде възможност да узнаем какво се крие зад "официалните" версии, които знаем и от учебниците.И в двата тома става дума за перипетиите, за "жестоката проза" в живота на големите ни светли или тъмни исторически личности. И двата тома са свидетелство за това, че от тези "реални житейски истории" се е градил образът на съответната историческа епоха. За да го има споменът за нея, за да се предава нещо от нашата памет на деца и внуци, но без измисляне на фактите, без пречупване през художественото ни въображение. Те хвърлят нова светлина върху видни хора, върху пътници "първа класа" по пътя на българското ни Освобождение.
Преди да е разгърнал книгата, читателят може да види своите предци в политическата сфера: Караджата, Хаджи Димитър, Филип Тотю, Ангел Кънчев, Драган Цанков, Стамболийски, Батенберг, Фердинанд или Борис Трети... Очаква го интересна фактология из интимния живот на големите ни духовни първенци: Иван Вазов и Алеко Константинов, Захарий Стоянов и Стоян Заимов, Андрей Николов и Боян Дановски и т.н. "На финала" и в двата тома има по една значима история без авторов коментар. Първият том завършва с описание на злощастното нелегално превозване на евреите до Палестина (1940 г.). Вторият - с изповедта на Телемак Пенев за престоя му в злокобната "Мантова гробница" в Русчук (1886-1887 г.). Щом човек прочете за зверствата по време на Радославовото управление, не може да не се прекръсти: Боже, опази ни от такова управление!... Боже, дано никога не ставаме пак полицейска държава!... И нека, бих добавил, Боже, да не си пренаписваме историята най-безотговорно! - даже и с художествени средства... Нека да си я четем повечко и в автентичния й вид... Колкото страшно, тъжно и прозаично да звучи!... Понякога.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ